2020. november 12., 13:47
Frissítve: 2020. nov. 12. 16:49

Új reformjavaslattal jött elő a Szlovákiai Városok Uniója

A Szlovákiai Városok Uniója (ÚMS) azt javasolja, hogy számolják fel a magasabb szintű területi egységeket (VÚC) a jelenlegi formájukban, vagy legalább csökkentsék a számukat négyre.

Richard Rybníček, az ÚMS elnöke
Fotó: TASR

Külön egység lenne a főváros, Pozsony. Javasolják továbbá a hatáskörük és a költségvetésük megerősítését.

A magasabb szintű területi egységek így saját gazdaság-, adó és oktatási politikát gyakorolhatnának, aminek köszönhetően csökkenhetne a minisztériumok száma is.

Az ÚMS képviselői csütörtökön mutatták be a közigazgatási reformtervezetet Zuzana Čaputová államfőnek.

Az ÚMS szerint a kormánynak el kellene végre döntenie, hogy meg akarja-e reformálni a közigazgatást.

Richard Rybníček, az unió elnöke és Trencsén polgármestere úgy véli, a reformnak az önkormányzatok mellett az államigazgatásra is ki kellene terjednie.  Hozzátette: a világjárvány és az országos koronavírus-tesztelés felszínre hozta az államigazgatás gyenge pontjait.

Rybníček úgy véli, hogy ha a központi kormány nem fog átengedni bizonyos jogköröket és anyagi forrásokat a megyéknek, akkor felmerül a kérdés, hogy van-e értelmük a magasabb szintű területi egységeknek (VÚC) olyan formában, ahogy ma léteznek.

Az egyik lehetőség szerinte az, hogy megerősítik a megyei önkormányzatok hatáskörét és költségvetését. Ebben az esetben nem kellene felszámolni a magasabb szintű területi egységeket, de Rybníček szerint elég lenne belőlük négy, plusz a főváros, Pozsony.

Az ÚMS elnöke meg van róla győződve, hogy a lakosokat nem köti semmilyen érzelmi kapocs a magasabb szintű területi egységekhez, és azok határai sem vésődtek be a köztudatba.

„A VÚC jelenlegi jogállása gyengécske” – tette hozzá Rybníček, aki a jelenlegi formájukban teljesen feleslegesnek tartja a megyéket.

Úgy véli, hogy a választási rendszert is meg kellene reformálni, szerinte négy választókörzetre lenne szükség a jelenlegi egy helyett. Hozzátette: még időben vannak, ha idén vagy jövőre hozzálátnak a reformhoz.

Rybníček elmondása szerint az államfő támogatja, hogy az ÚMS, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS), valamint a megyei önkormányzatokat összefogó SK8 ernyőszervezet képviselői egy asztalhoz üljenek, megállapodjanak egy közös reformtervezetben és azt a kormánynak is bemutassák.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.