Új kormány, új csalódások!

2020. augusztus 13., 08:23
ma7

Ismét izgalmas témákkal, tartalmas olvasnivalóval lepi meg előfizetőit és várja új olvasóit a Magyar7 hetilap, amelynek nagyinterjújában ezúttal Czakó Gábor Kossuth-díjas író, a Nemzet Művésze mondja el, miért egyedi és kreatív a magyar gondolkodás. A Beavatás a magyar észjárásba c. beszélgetést Matus Tibor készítette.

Egységes magyar párt alakul, olvashatjuk a politikai rovatban Rajkovics Péter írását. Egy abszurd szomorújáték margójára a címe Molnár Judit főszerkesztő vezércikkének, amely az új kormány egyik botrányos lépését és a hatalom ellenszerének lehetőségét taglalja. A kulturális minisztériumban történt, a magyar kisebbség iránti érzéketlenségről tanúskodó átszervezéssel foglalkozik a lap riportere, Somogyi Szilárd is, a Pozsonyi ügyek zárt ajtók mögött c. írásában.

a_miniszter_kesztyus_kezzel_de_veres_szajmaszkkal.png

Miért tiltja le a világ legnagyobb közösségi portálja például Böjte Csaba ferences rendi szerzetes videóját, miközben a kereszténységet támadó tartalmakban nem talál kivetnivalót? Kövesdi Károly írása, a Szép új világ: cenzúrával a szólásszabadságért ennek hátterére mutat rá. Pomichal Krisztián a bejrúti robbanás politikai utórengéseivel foglalkozik külpolitikai jegyzetében. Az idő a publicistát igazolja.

2020-06-07-facebook.jpg

N. Gyurkovits Róza jegyzete, a Kocsmablues remek iróniával veszi tollhegyre közállapotainkat. Matus Tibor gazdasági rovatvezető elemzése (Megyen a hegyen a turista…) az új lehetőségek és a turizmus témáját elemzi, fenntartva az aggályt, a nagy brüsszeli mentőcsomag nem biztos, hogy hasznosan lesz felhasználva.

A hetilap kulturális rovatában Kolek Zsolt Cseh Tamás alakját és a Kádár-kor különös reminiszcenciáját eleveníti fel. A rovatban két új könyvről, Százdi Sztakó Zsolt kötetéről és Rudolf trónörökösnek a szüleivel folytatott levelezéséről olvashatunk recenziót. Előbbi szerzője Fiala Ilona, utóbbié Szomolai Andrea. Lacza Tihamér pedig a 90 éves Szeberényi Zoltán irodalomtörténészt köszönti. Ugyancsak Lacza Tihamér emlékezik egy kevéssé ismert, különös magyarra. Kovács László történész a történelmünkkel foglalkozó rovatában ezúttal a magyarországi rendszerváltást eleveníti fel.

3.jpg

A lapból természetesen nem hiányozhatnak a régiós írások, portrék, tudósítások sem. Fábián Gergely arról a pozitív fordulatról ír, hogy Rozsnyó fölött talán mégis megépül a szoroskői alagút, Virsinszky Tamás pedig a nemesradnóti lakásmizéria enyhüléséről tudósít. Zsebik Ildikó egy sikeres bodrogközi vállalkozót, Bokor Klára pedig egy hasznos és önfeláldozó párkányi hölgyet mutat be. Kaszmán Zoltán két fiatal, a szülőföldhöz ragaszkodó magyar orvos portréját kínálja az olvasóknak. Szomolai Andrea egy rendhagyó alkotótáborban, a zsigárdi verstáborban járt a gyerekek között, míg Nagy-Miskó Ildikó Komárom szakrális megújulásáról ír, amelyek emelik a város fényét. Agócs Szvorák Emese Gömörpéterfalán járt, ahol idén is megtartották Az Ősök Útján című hagyományőrző rendezvényt. Reczai Lilla is táborba kukkantott be, méghozzá gyermekeknek szervezett főzőtáborba. S mivel tombol a nyár, és hívogat a víz, Radi Anita a méltán közkedvelt szenci Napfényes-tavakat mutatja be.

A lap Kávézó rovatában Domonkos Andor kutatóorvos az alvás fontosságáról értekezik, míg Pleva László állatorvos témája ezúttal a baromfikat sújtó hőség. A közkedvelt Hazajáró rovatban Kenyeres Oszkár ezúttal a Délvidéken tett barangolásukat írja le. Babos Kitti a nyárvégi bőrápolásban ad hasznos tanácsot a hölgyeknek, az Íz-lelő rovatban pedig Szabó B. Csilla készített köleskolbászt és banánfagyit. Vas Gyula autós rovatában a méltán közkedvelt Opel Corsa egyik típusát teszteli.

026-1200x.jpg

Ki nyeri a Bajnokok Ligáját? – teszi fel a kérdést Rajkovics György a Szurkoló rovatban, míg Rajkovics Péter a magyar kajak-kenu világába kalauzolja a sportkedvelő olvasókat, ahol most is zajlik az élet, csak kicsit másképp. A hetilap végén természetesen megtaláljuk a szokásos tv-műsort és a keresztrejtvényt. A hátsó borítóról a toporci Szent Jakab- és Fülöp-templomot tehetjük be a felvidék épített kincseinek virtuális albumába.

Ne feledjék: a Magyar7-et, a felvidéki magyarok konzervatív hetilapját már a postahivatalokban is megvásárolhatják!

Kövesse facebook oldalunkat is!