2020. március 11., 18:11

Új kormány: Az elvárások és a valóság

Bár a politika messze áll a mesék világától, Igor Matovičnak a kampányában sikerült meggyőznie a választókat arról, hogy ha „az egyszerű nagyszombati Igorra” szavaznak, akkor velük együtt visszatért Szlovákiába a jog és az igazságosság. Az elvárások, hogy a „változás kormánya” most majd elbánik a korrupcióval, hatalmasak. Az eufória azonban majd gyorsan alábbhagy, amint tudatosítjuk, hogy a korrupció ellen olyanok küzdenek ezentúl majd mint, mondjuk, Boris Kollár, akiből parlamenti elnök lehet, írja a Pravda napilap.

Igor Matovič, Richard Sulík
Fotó: TASR

Ráadásul Kollár pártjának kellene döntenie a Szlovák Titkosszolgálat igazgatójának személyéről is

– a hazai alvilág igazán nem kívánhatott szebb ajándékot annál, mint egy olyan jelöltet erre a posztra, akit az a mozgalom jelöl, amelyiknek a vezetője egy maffiához közelálló személy. Ezt kigondolni sem lehetett volna szebben.

Igor Matovičra nem jellemző, hogy békés, kompromisszumkereső ember, és Kollárék közt már most nagyon feszült a viszony. Az új kormánykabinetnek éppen egy ilyen emberre van szüksége! Vajon képes lesz-e egy olyan ember, aki állandóan csak konfliktusokat gerjeszt, a mediátori szerepre?

Matovič tehát nagy kihívás előtt áll, mert annak a korszaknak, amikor elegendő volt felhergelni a tömegeket valami ellen, végleg vége. Ezentúl majd a nagyon változatos kormányt kell megpróbálnia kordában tartania, ami egyáltalán nem lesz könnyű.

Ha nem sikerül neki, összeomlik az egész, mint egy kártyavár. A kormány programnyilatkozatának, a törvényeknek és a különböző szabályozásoknak a szűk keretei nagyon korlátozóak lesznek a számára, és a robbanásveszély minden egyes megjelenő problémánál fenyeget majd, írja a Pravda.

Választás utáni kérdőjelek

Kiska pártjának döntése a koalícióba való belépésről hisztérikus légkörben született, amelyben árulásnak tartották már a gondolatát is annak, hogy valaki esetleg hideg fejjel kívülről ellenőrizné ezt a kormánykoalíciót, még ha nem is veszélyeztette a Matovič-kormány felállását.

Ellenkezőleg egyfajta biztosíték lehetett volna Kollárék kudarca esetén – írja a .týždeň.sk portálon Štefan Hríb, aki szerint az ekképpen felállított közbeszéd a kevésbé fejlett szlovák társadalomról tanúskodik, amely képtelen a parlamenti demokrácia szellemében gondolkodni, ahol a hatalom ellenőrzése fontosabb, mint maga  a hatalom.

A négyes koalíció szerinte csak akkor lehetne sikeres, ha az új miniszterelnök a kormány felállításánál a minőséget helyezné előtérbe a matematikával szemben.

Csakhogy egyelőre éppen az ellenkezőjét teszi, Richard Sulík ugyanis jobb pénzügyminiszter lenne, mint Eduard Heger, és Boris Kollár semmiképpen sem lehetne házelnök.

A leendő kormányfő előbbre helyezi a saját pártja és a hozzá mentálisan legközelebb álló partnerének érdekeit az ország érdekeinél. Hríb szerint nem elhanyagolható a társadalmi légkör sem.

Még sohasem fordult elő ugyanis, hogy az egyes koalíciós pártok választói kölcsönösen ennyire utálnák egymást. Az, hogy a Sme rodina egyik tisztségviselője a Kuciak-gyilkosság megrendelőjének nevezte Kiskát, csak a jéghegy csúcsa.

A szociális hálón folyó vita azt bizonyítja, hogy a nem standard pártok választás előtti támadó retorikája gyűlöletté és rosszindulatú hazugsággá változott a változás választói között. Ha ez a retorika folytatódik továbbra is, a kormány nem lesz stabil.

És nem tesz jót az sem, hogy az első napok a közös prioritások helyett csak improvizációt hoztak. Hiányzik a nyilvánosság felkészítése a kemény reformokra (amelyek például az egészségügyben vagy az oktatásügyben várnának ránk). Az új kormány minden bizonnyal jobb lesz az összes Fico-kormánynál, de egyelőre nem úgy tűnik, hogy az elmúlt harminc év legjobb kormánya lehetne belőle, véli a.týždeň.sk.

A Matovič-őrület

Az új szlovák népmesének azt a címet is adhatnánk: Hogyan lett az udvari bolondból egy éjszaka alatt király.

Egy körülbelül egy évtizede létező mozgalom ilyesfajta megnövekedése ugyanis, amelyről néhány hónapja még azt hittük, hogy bedobja a törülközőt, precedens nélküli a szlovákiai politikában, de még európai mértékben ítélve is ritka, írja a Postoj.sk konzervatív portál.

Az OĽaNO vezetőjének nemcsak a tömegek csalódottságát sikerült felszívnia, hanem megtestesítette a korrupcióellenes küzdelembe vetett sok éves reményt is.

És amit tegnap még egy félőrült ember szavainak tartottak csak az újságírók valahonnan, az ellenzék széléről, ma elemzések részét képezi arra vonatkozóan, hogy milyen hatalmi stratégiát követ majd a megbízott kormányfő.

Ebben a tömegőrületben az is szerepet játszik, hogy Matovič olyan, mint mi, egy közülünk.

Pellegrini is próbált rájátszani erre a különböző traktorokon vagy karácsonyi ponttyal készült fotóival, de Matovič egy félórás videóval az új lakhelyéről sokkal többet ért el – bár több milliója van, tíz éve önerőből építi a házát, mint sok más család Szlovákiában…

Minden őrület után azonban kijózanodás következik. A megbízott kormányfő, aki most még képes akár három sajtótájékoztatót is tartani naponta, és bármilyen felesleges és megválaszolhatatlan kérdésre válaszolni, eddig még nem követett el nagyobb hibát, egy kicsit ugyan inkább egy showműsorra hajaz ez az egész, de racionálisan halad.

A legnagyobb kihívások azonban még csak ezután jönnek, ha majd alább esnek az endorfinok

-írja a Postoj.sk.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!