Új járványkezelési tervet fogadtak el

2020. augusztus 11., 19:30
Matus Tibor

Új pandémiás tervet hagyott jóvá kedden a szlovák kormány járványügyi bizottsága , amely az Egészségügyi Minisztériumban találkozott. Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter a bizottsági ülés után sajtótájékoztatót tartott.

Fotó: TASR
A jó hír az, hogy Szlovákiának mától új járványterve van, amelynek célja a járvány gazdasági és egészségügyi következményeinek felszámolása

– mondta Marek Krajčí miniszter.

A járvány második hulláma megérkezett hozzánk és a környező országokba. Szerencsére a helyzetet ellenőrzés alatt tartjuk. Azt javasoltuk, hogy hívják össze az epidemiológusok tanácsát

– mondta az egészségügyi miniszter. Majd hozzátette:

Felelősségteljesen kell felkészülni a tanév kezdetére. Holnap javaslatot teszek arra, fontoljuk meg, hogy minden egyes gyermek becsületbeli nyilatkozattal igazolná, nincs tudomása arról, hogy fertőzött lenne,  valamint azt is, hogy az elmúlt 14 napban nem járt külföldön. Annak is ott kell lennie, ha a gyermek részt vett valamilyen tömegrendezvényen.

A miniszter elmondása szerint Szlovákiában már elindult az új koronavírus-járvány második hulláma. Bejelentette, hogy találkozik egy szakértői konzíliummal a környező országok helyzetének áttekintésére.

Ján Mikas főhigiénikus értékelte, hogy Szlovákiában jelenleg napi több tucat új megbetegedés fordul elő. Az esetek kontroll alatt vannak, és a kapcsolataikat, a potenciális fertőzésátadásokat is sikerrel feltárják.

Személy szerint attól tartottam, hogy a szám még nagyobb lesz, amikor az emberek visszatérnek az üdülésből

– mondta Mikas.

A helyzet Szlovákia számára még nem riasztó. Az eseteket felleljük, de ha időben meg akarjuk fékezni a második hullámot, akkor ilyen járványügyi intézkedéseket kell hoznunk

– mondta a főhigiénikus.

Mikas szerint egyelőre nincs értelme napi 10 ezerre növelni a tesztek számát.

Az Egészségügyi Minisztérium nem javasolja a külföldi utazásokat

Az új koronavírus jelenlegi helyzetében az Egészségügyi Minisztérium jelenleg nem javasolja külföldre való utazást.

Az iskolába való belépés előtt a gyermekeknek nyilatkozattal kell bírniuk

Mielőtt a gyerekek elkezdik az új iskolai évet, a szülőknek nyilatkozatot kell tenniük arról, hogy a gyermek az elmúlt 14 napban nem tartózkodott külföldön vagy nemzetközi táborban. 

Amennyiben a gyermeknek nem tud ilyen nyilatkozatot adni a szülő, akkor házi karantént fognak javasolni a szülővel.

A külföldről érkező diákoknak - főleg a piros országokból - a tervek szerin karanténba kell vonulniuk az iskolakezdés előtt. Az egyetemek a tervek szerint tesztelni fogják a külföldi diákokat (a piros és sérga országokból jövőket). Javasolják, hogy a diák, aki az Erasmus programra indul, az már negatív teszttel induljon külföldre. 

A javaslatot az egészségügyi miniszter a szerdai (augusztus 12.) kormányülésen terjeszti be.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a terv kitér a vállaltok járványellenes intézkedéseire is, és javasolja az elfogadott vállalati járványtervek leporolását.

Az új pandémiás terv nagy figyelmet fordít a gyermekekre, hiszen az utóbbi időkben az új megbetegedésekben nagyon megnőtt a 10-14 évesek aránya, és félő, hogy ez az iskolakezdéssel berobbanhat, hiszen a gyermekek olyanokkal találkoznak, akikkel eddig több hónapon keresztül nem voltak együtt. 

Azt is elmondták, hogy ne számítsunk azzal, hogy a szájmaszkoktól a közeljövőben búcsúzni fogunk, és továbbra is törődjünk a személyi higiéniával.