2022. január 5., 10:44

Új ellenzéki politikus születik?

Az, hogy a főügyész politikai ügyekben is megszólal, Dobroslav Trnka óta nem számít újdonságnak, de hogy Maroš Žilinka is így viselkedik, mégis csak meglepő. Annak ellenére, hogy egy éves tisztsége alatt annyi hibát elkövetett, hogy az még azoknak is fáj, akik jóhiszeműen megválasztották.

Fotó: TASR

Maroš Žilinka főügyész ugyanis elutasította a Szlovákia és az USA közötti védelmi megállapodás tervezetét, amelyet főként Jaroslav Naď védelmi és Ivan Korčok külügyminiszter szorgalmaz. A megállapodás lehetővé tenné az amerikai fegyveres erők számára a konyhai (Kuchyňa) és Szliácsi katonai repülőterek, illetve egyéb megállapodás szerinti létesítmények használatát, írja a dennikn.sk portál.

Az, hogy a főügyész véleményezte a javaslatot, rendjén van, hiszen ez a tárcaközi véleményezési eljárás értelme.

De az, hogy a Facebook-oldalán közzéteszi, hogy az ügyészség 35 alapvető megjegyzést fűzött a javaslathoz, „minek okán a megállapodástervezet egészét elutasítja”, mégis csak többletmunka.

Mint ahogyan az atomfegyverek szlovákiai elhelyezésével kapcsolatos hipotetikus megfontolások is (Mečiar már 1998-ban egy népszavazáson ezzel ijesztgetett), amelyek szerint ezzel Szlovákiát az ellenség jelentősebb célpontjává tennénk. Felesleges többletmunkát jelentenek a koalíciós politikusoknak szóló üzenetek is, például, hogy tartsák tiszteletben az emberek akaratát, vagy hogy biztosítsák a nagyobb nyilvános vitát ebben a témában.

Röviden összefoglalva, Žilinka ezek után inkább ellenzéki politikus benyomását kelti, véli a portál.

Végeredményben, ez a hozzáállás biztosan tetszeni fog például azoknak a politikusoknak, akiknek, Žilinkával együtt érdekében áll a btk. 363-as paragrafusának megtartása. És minden bizonnyal Moszkvának is tetszeni fog, ahol tavaly júliusban Žilinka érthetetlen okokból együttműködési tárgyalásokat folytatott az orosz ügyészséggel. Ilyenkor akarva-akaratlanul az ember fejébe furakodik az a nem helyénvaló kérdés, vajon tényleg csak az ottani hírhedt ügyészséggel való együttműködésről van szó vagy az Orosz Föderáció valamilyen más szervével is – írja a dennikn.sk hozzáfűzve,

alig több mint egy éve még általános volt az aggodalom, hogy egy volt politikusból lehet-e jó speciális ügyész. Ma inkább az a kérdés lenne helyénvaló, nem veszélyesebb-e, ha a főügyész úgy viselkedik, mint egy politikus.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.