Ugyan zöldbe borult az ország, de nem maradtunk járványügyi korlátozások nélkül. Mutatjuk a mától érvényes szabályokat!

2021. július 19., 09:30
ma7 | TASR

A múlt héten kiadott, friss COVID-automata értelmében hétfőtől az ország összes járása zöld fázisba került. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az összes járványügyi korlátozás megszűnt volna. 

koronavírus
Fotó: TASR
Képünk illusztráció.

Továbbra is érvényben van például a megkötés, mely szerint lakodalmak, halotti torok, fogadások és egyéb, magánjellegű társasági események résztvevőinek kötelező negatív koronavírus-teszttel rendelkezniük. PCR-teszt esetében 72, antigén-teszt esetében 24 óránál nem lehet régebbi a negatív teszt.

Szintén érvényes, hogy az ilyen rendezvényeknek otthont adó helyiségeket csak kapacitásuk 50, illetve 75%-áig lehet kihasználni, aszerint álló-, illetve ülőfogadásról van-e szó. Azt is fontos kiemelni, hogy nem lehet jelen egyszerre 500 embernél több a rendezvényen, kültéri rendezvény esetében ugyanez a határérték 1000 főt jelent. 

A bevásárlóközpontok étkezdéi továbbra sem szolgálhatják ki helyben a vendégeiket, de ezt a legtöbb hasonló intézmény meg tudja kerülni, mivel az érvényes rendeletek értelmében azon bevásárlóközpontok vendéglátóhelyei, amelyek a közétkeztetésre vonatkozó szabályok szerint működnek, nyitva lehetnek. Az akvaparkok továbbra is tesztet kérnek azoktól a vendégektől, akik a beltéri attrakciókat is kipróbálnák, ráadásul korlátozott kapacitás mellett üzemelnek, egyszerre legfeljebb ezer ember tartózkodhat a területen, ha pedig szektorokra osztották azt, egy-egy szektor csak 50%-ig telhet meg vendéggel. 

Szintén korlátozzák az edzőtermek, sportközpontok működését, itt egyszerre  legfeljebb 50 ember tartózkodhat, vagy 15 négyzetméterenként egy.

Korlátozott kapacitással üzemelnek a mozik és színházak is, beltérben 500, kültéri kulturális eseményen maximum 1000 ember lehet.

Kövesse facebook oldalunkat is!