2022. április 19., 12:27

Úgy tűnik, van elég dolga a határrendészetnek

Talán nem éppen helyén való a megállapítás, de valahogy mégis kifejezi a jelenlegi helyzetet: a szegényembert még az ág is húzza.

Már nem mennek tovább
Fotó: Slovenská Polícia FB
A rendőrök lefülelték az illegális migránsokat

Esetünkben ez a "szegény ember" a határrendészet, amelynek az ukrajnai menekültek ellátásában és továbbszállításában nagyon sok munkája van. Mindeközben egy másfajta "emberáradattal" is számot kell vetnie, ezt pedig az illegális bevándorlók alkotják.

A hírekből jól tudjuk, mekkora emberi és anyagi erőforrást emészt fel az illegális határátlépés megakadályozása Magyarországon, amelynek keleti és déli határai egyben a schengeni határokat is jelentik, tehát az uniós szerződésekből kifolyólag is a magyar hatóságoknak biztosítaniuk kell ezek védelmét.

Ennek ellenére előfordul, hogy ravasz és dörzsölt embercsempészek megtalálják a módját, hogy busás fizetség ellenében "átsegítsék" a távoli országokból, zömében megélhetési célból érkezett illegális migránsokat a schengeni határon és eljuttassák őket a tehetősebb nyugati országokba.

A szlovák rendőröknek, úgy tűnik bokros teendőik közepette jutott energiájuk arra is, hogy lefüleljenek egy csehországi férfit, aki gépjárművében 18 illegális bevándorlót akart átjuttatni a szlovák-cseh határon.

A rendőrök azért állították meg az autót, hogy ellenőrizzék, nem szállít-e valamilyen illegális árut. Eközben derült ki, hogy 18 migráns lapult a rakodótérben. Tíz személy tunéziai, négy pakisztáni,  három indiai, egy pedig szíriai volt. A migránsok között egy kiskorú is akadt. 

Az embercsempész sofőr elmondása szerint a migránsokat Magyarországról Szlovákián át Csehországba akarta vinni. A 31 éves férfit embercsempészettel vádolták meg és akár tíz év szabadságvesztésre is ítélhetik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.