Úgy tűnik, a szlovák hatóság nem akarja kihallgatni a Fegyveres Oszkár meggyilkolására szőtt összeesküvés koronatanúját

2021. június 7., 11:30
ma7 Pomichal Krisztián

A szlovák rendőrség nem hajlandó elárulni, pontosan milyen indokkal állították volna le azt a nyomozást, amely Fegyveres Oszkár, Michal Kováč volt köztársasági elnök fia elrablásában koronatanúként szereplő ex-SIS-ügynök meggyilkolására szőtt összeesküvés miatt indítottak.

fegyveres oszkár
Fotó: TASR/AP
Fegyveres Oszkár

A szlovák rendőrség tavaly, bizonyíték hiányában tervezte leállítani a nyomozást, amely még 2017-ben indult azt követően, hogy a Sme napilapban egy másik ex-ügynök, Ľuboš Kosík új részleteket árult el a tervezett merényletről. 

Kosík, aki jelenleg Maliban él, miután letöltötte büntetését egy helyi börtönben, részletesen elmesélte, a szlovák titkosszolgálat hogyan tervelte ki az akkor éppen Svájcban tartózkodó Fegyveres meggyilkolását. Szerinte Fegyverest azért akarták eltenni láb alól, mert részleteket árult el Michal Kováčnak fia elrablásáról.

Kosíkot természetesen a szlovák hatóságok is megpróbálták kikérdezni, de sem akkor, sem azóta nem sikerült őt hazahozniuk vagy telefonon, esetleg a neten keresztül kihallgatniuk. Más kérdés, hogy nem is mozgattak meg hozzá elég követ.

A Sme azt írja, a rendőrség azóta sem adott kielégítő választ arra a kérdésre, miért akarták valójában leállítani a nyomozást, csak annyit közöltek, az ügyészség határozata értelmében végül mégis folytatják az ügy felderítését. 

Michal Slivka rendőrségi szóvivő a napilap érdeklődésére elmondta,

Megszüntették a nyomozás leállításáról szóló döntést, így az ügy jelenleg is nyomozati fázisban van.

Maga Fegyveres nem kívánta kommentálni a döntést, annyit mondott, ő úgy tudja, Kosík hiányzó tanúvallomása miatt állították le a nyomozást annak idején. Hogy Kosíkot miért nem hallgatják ki távolsági módszerekkel, ahogy tették például az Emirátusokban tartózkodó Michal Suchoba esetében, nem tudni.

Kosík egyébként arról beszélt az interjúban, a Fegyveres meggyilkolására szőtt terveket Michal Hrbáček hajtotta volna végre, az azóta elhunyt SIS-igazgatóhelyettes, Jaroslav Svěchota megbízásából. A rendőrség egyikük után sem nyomozott, hivatalosan ismeretlen tettes ellen jártak el.

Fegyverest 2018 januárjában kihallgatták ugyan, tavaly májusban a rendőrség, arra hivatkozva, hogy nem tudnak konkrét gyanúsítottakat megnevezni, leállította az eljárást. A Kosík által elmondottakat nem vették figyelembe, pedig 2015-16-ban az akkor éppen Szlovákiában tartózkodó Kosíkot több alkalommal is kihallgatta a rendőrség más ügyekben.

Fegyveres a '90-es évek közepén a szlovák titkosszolgálat munkatársa volt. A SIS-t akkor Ivan Lexa irányította. Fegyveres volt az első tanú, aki elismerte, részt vett Michal Kováč köztársasági elnök fiának elrablásában. Életét féltve, Róbert Remiáš segítségével, külföldre menekült, évekig bujkált. Remiášt néhány hónappal később, '96 áprilisában saját autójában robbantották fel. Fegyveres néhány éve tért vissza Szlovákiába, 2018-ban jelképesen a köztársasági elnöki választáson is elindult, arra hivatkozva, emlékeztetni szeretné a társadalmat Remiáš sorsára és a Mečiari önkény korszakára.

Kosík azt mondta a Sme-nek

Hrbáček elmondta nekem, hogy parancsot kapott Svěchotától, utazzon ki Olaszországba, likvidálja Fegyverest, a testét pedig dobják le egy szikláról Olaszországban valahol a Mont Blanc közelében.

Kosík azt mondta, ő úgy tudja, az ügyben Robert Kaliňák felesége, Zuzana is szerepet játszott, részt vett az előkészületekben, pénzt is kapott érte.

A gyilkosságra végül azért nem került sor, mert egy Hrbáčekkel kiutazó nő az egész tervet elárulta a rendőrségnek. 

Kosík egyébként többször is jelezte, szeretné, ha kihallgatná őt a rendőrség, azonban nem hajlandó hazatérni Szlovákiába. Félti az életét.  Más oka is lehet persze, hiszen váltóhamisítás miatt 14 év börtön és 100 ezer eurós büntetés várna rá.

A szlovák igazságügyi minisztérium szerint folyamatosan próbálkoznak Kosík kiadatásával, de, állítják, mindeddig egyetlen visszajelzést sem kaptak a mali hatóságoktól. Annyit tudni csak, a helyi hatóságok tavaly májusban regisztrálták a szlovák fél kérését, Mali Nigériában található nagykövetségére a szlovák fél szerint három "szóbeli megkeresés" érkezett. A Pozsonyi Kerületi Bíróság illetékes ügyésze, Matej Izakovič azt mondja, nem tudnak róla, hogy a helyi hatóságok kihallgatták volna a két éve szabadult Kosíkot. Izakovič szerint a férfi "távolsági kihallgatásához" is szükség lenne a helyi hatóságok engedélyére.

Kövesse facebook oldalunkat is!