2022. január 15., 15:56

Tüntetés Pozsonyban: focimeccsről kölcsönzött szurkolói rigmussal demonstrálnak a tiltakozók az amerikai nagykövetség előtt

"My sme tu doma!", azaz Itthon vagyunk! - ezt skandálja az a néhány tucat(?) szlovák tüntető, aki az Egyesült Államokkal köttetendő védelmi szerződés ürügyén utcára vonult Pozsonyban.

tüntetés
Fotó: Facebook/Milan Uhrík

A jelenleg is zajló demonstráció az Egyesült Államok Hviezdoslav téri nagykövetsége elé szerveződött miután országos nyilvánosságot kapott, hogy a kormány elfogadta az USA-val köttetendő védelmi megállapodás (DCA) feltételeit. Az ellenzék egy emberként tiltakozik a DCA aláírása ellen.

Az viszont meghökkentő, hogy a tüntetők egy szurkolói rigmusból kölcsönözték a kórus szövegét. Az "itthon vagyunk"-ot ugyanis általában hoki- és focimeccseken skandálják.

A tüntetésen felszólal majd Ondrej Ďurica, a Kotlebáéktól kivált Republika parlamenti képviselője és a párt elnöke is, az EP-képviselő Milan Uhrík. A szlovák sajtó következetesen néhány tucat tüntetőt emleget, de a mellékelt képek tanulsága szerint több százan is lehetnek a téren.

A szlovák-amerikai katonai együttműködéssel hetilapunk, a Magyar7 következő számában foglalkozunk nagyobb terjedelemben.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!