2021. június 23., 14:08

Túl vagyunk a járvány nehezén? Az áprilisi halálozási adatok már kevésbé tragikusak, mint az előző hónapokéi

Az utóbbi hét hónapban áprilisban halt meg a legkevesebb ember Szlovákiában. És ami a fő, már nem a covid okozta a legtöbb elhalálozást.

Fotó: pixabay.com

Az utóbbi hét hónapban áprilisban halt meg a legkevesebb ember Szlovákiában. És ami a fő, már nem a covid okozta a legtöbb elhalálozást.

Idén áprilisban már „csak” 22 százalékkal volt több az elhalálozás, mint a többéves átlag. Ami viszont nem változott a korábbi hónapokhoz képest, hogy még mindig a 65 és 74 éves kor közöttiek közül távoztak legtöbben a földi létből.

Pozsony halálozási adatai nagyjából az elmúlt évek szintjén alakultak, a többi régióban 17-43 százalékkal többen hunytak el a tavasz második hónapjában, mint a sokéves átlag, derül ki a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatalának adataiból.

Szlovákiában áprilisban csaknem 5,3 ezer ember vesztette életét. Ez pedig 22 százalékkal több mint az utolsó öt év áprilisainak átlaga, ami 4,3 ezer fő. Örvendetes, hogy az elmúlt hónapokhoz képest jelentősen visszaesett a halottak száma.

Hogy túl vagyunk a járvány nehezén, arra utal az is, hogy a koronavírus már nem vezeti a halálokok listáját. Áprilisban csaknem 2 ezer ember halálát keringési betegség okozta, ami az összes elhalálozás 38 százalékát teszi ki.

A halálokok második helyén szerepel a covid, az összes elhalálozás 24 százalékát alkotva, ami majdnem 1,3 ezer embert jelent.

A legfőbb halálokok listájának harmadik helyén a daganatos betegségek tanyáznak (19 százalék), ezt követik a légzőszervi és emésztőrendszeri megbetegedések (4 százalék).

Míg a 2021-es év első három hónapjában száz elhalálozásból 37-40-et a covid okozott, addig áprilisban ez a szám már csak 24 volt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.