2022. január 17., 11:10

Túl hosszú nálunk az anyasági? A lerövidítésével javulhatna a nők helyzete?

Szlovákiában járt az OECD főtitkára, Mathias Cormann. Eduard Heger kormányfővel gazdasági kérdésekről tárgyalt és azt mondta, hogy Szlovákiának csökkentenie kellene a gyermekgondozási szabadság idejét. Egyike vagyunk azon kevés európai államoknak, ahol az anyukák gyermekük 3 éves koráig otthon maradhatnak. Ilyen hosszú gyes az öreg kontinensen már szinte különlegességnek számít.

Illusztrációs kép
Fotó: Illusztráció
Büntetés az anyaságért

Cormann azzal érvelt Hegernek, hogy ha lerövidülne az anyasági szabadság ideje, a nők motiváltakká válnának, hogy előbb visszatérjenek a munkába.

Ha túl sokáig vannak otthon, esnek ki a munkából, az negatívan hat karrierjükre és a fizetésükre. S ezzel egyre mélyül a különbség a férfiak és a nők fizetése között.

Ezt támasztja alá a Pénzpolitikai Intézet 2020-as felmérése is. Zuzana Dančíková  elemző szerint a nők rosszabb helyzetben vannak a munkaerőpiacon, mint a férfiak. Jóval kevesebb 20 és 64 év közötti nő dolgozott 2019-ben, mint ugyanilyen korú férfi. Az egyik ok, hogy a kisgyermekes nők zöme otthon van gyermekével és hosszú a gyes. 2014-ben az EU-n belül Szlovákiában dolgozott a legkevesebb kisgyermekes anya.

Dančíková  szerint a nők „büntetés kapnak az anyaságért”. Kevesebb a jövedelmük, mint a gyermektelen nőknek és ez később a nyugdíjuk összegében is megmutatkozik.

Az anyasági és a szülői szabadság idején a nőknek nincs terük a szakmai fejlődésre, miközben az anyasági és szülői szabadság következtében nagyobb a családért és háztartásért való felelősségük a munkába lépés után is”

– tette hozzá.

Legtöbbször a nők azok, akik otthon maradnak a beteg gyermekkel, és éppen ezért választanak sokszor olyan munkahelyet, ahol könnyebb összeegyeztetni az anyaságot a munkahelyi kötelességekkel. Ilyen az állami szektor, ahol viszont kevesebb a fizetés, mint a magánszférában.

Gyermekgondozási szabadságra nálunk legtöbbször az megy, aki kevesebbet keres, és az esetek döntő részében ez Szlovákiában a nő.

Krajniak jónak tartja a rendszert

A világgal való összehasonlításban Szlovákia a leghosszabb gyermekgondozási szabadságot nyújtó országok egyike. Európában csupán Finnországban és Magyarországon hosszabb a gyes.

Milan Krajniak szociális ügyi miniszter az OECD ajánlása ellenére sem kíván változtatni a rendszeren.

Azzal érvel, hogy senki számára sem kötelező három évig otthon maradni, minden nő akkor léphet újra munkába, amikor erre elérkezettnek látja az időt. Jónak tartja, hogy nálunk lehetőség van arra, hogy az édesanyák a lehető leghosszabb ideig otthon maradhatnak gyermekeikkel.

Ugyanakkor semmi sem gátolja őket abban, hogy gyermekeiket óvodába vagy bölcsődébe adják és akár részmunkaidőben visszatérjenek munkahelyükre, vélekedik Krajniak.

Heger továbbítja az OECD főtitkár észrevételeit és ajánlásait az egyes tárcáknak, hogy azok foglalkozzanak velük.

A szlovákiai valóság

Az igaz, hogy Szlovákiában hosszú a gyes ideje, de nincs is olyan óvodai és bölcsődei ellátórendszer, mint más országokban. Sok esetben az anya azért nem tud visszamenni dolgozni, mert nincs hol elhelyeznie gyermekét, vagy ez komoly logisztikát igényel.

Míg régebben a nagyszülőkre még lehetett számítani, mostanra a kitolt nyugdíjkorhatár miatt ők többnyire nem tudnak segíteni, mivel maguk is dolgoznak még. A magánovik és – bölcsik pedig a többség számára megfizethetetlenek, az államiakba való bejutás, főleg a nagyvárosokban, sokszor kész művészet.

Bár sok anyuka, amikor gyermeke már picit felcseperedik, dolgozna napi vagy heti néhány órában, vagyis részmunkaidőben, ilyenre csak elvétve akad lehetősége. Gyerekbarát munkahelyről pedig alig hallani. Sokaknak megfelelne az otthon végezhető munka is, flexibilis munkaidővel, amit a locdown alatt már amúgy is több kisgyermekes szülő kényszerült kipróbálni.

A legtöbb fiatal nő számára fontos a tanulás, a fejlődés, az a tudat, hogy számolnak vele. Ugyanakkor tudatosítja azt is, hogy a kisgyermeke számára élete első három évében ő a legfontosabb személy, a biztos kapocs.

Főleg az elmúlt években vált egyre gyakoribbá, hogy a szülőpárnak az a tagja marad otthon a kisgyermekkel, aki kevesebbet keres, nem ritkaság, hogy éppen az apuka.

A hároméves gyes bár anyagilag nem kifizetődő, a gyermek lelki fejlődése szempontjából mindenképpen pozitív dolog. Biztonságos környezetben cseperedik, szerető szülői gondoskodás mellett, ami nagyon sok anya számára többet jelent, mint az a pénz, amit a munkában keresne, miközben gyermekéről másutt gondoskodnának. A hosszabb gyermekgondozási szabadság hozadéka lehet az is, hogy a fiatal párok talán szívesebben vállalnak egynél több gyermeket is, ami demográfiai szempontból rendkívül fontos.

Egy szó, mint száz, két malom közt őrlődik manapság a legtöbb édesanya. Szereti gyermekét, de szeretne dolgozni is.

Egyrészt, mert fontos számára a munkájában való kiteljesedés is, másrészt a családi kasszában szükség lehet az ő jövedelmére is. A gyes lerövidítése megfelelő háttérintézkedések – részmunkaidő, home office, bölcsődék, óvodák – nélkül sok negatívummal járna.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.