2023. december 15., 19:19

Tudja, mikor nem kell járulékot fizetnie nyugdíjasként?

Sajnos, sok nyugdíjas kényszerül arra, hogy járandóságát munkával egészítse ki. A munkabért azonban járulékok is terhelik. Tudja, mikor nem kell nyugdíjasként járulékot fizetnie?

nyugdíjas nyugdíjasok
Illusztrációs felvétel
Fotó: Pexels

Járulékmentességre az számíthat, aki nem keres többet kétszáz eurónál egy hónapban, és megbízási szerződés (dohoda) alapján dolgozik. Ha a nyugdíjasnak több megbízási szerződése is van, ezek közül csak egyet választhat ki, amely után nem szeretne járulékot fizetni. A többi bevétel járulékköteles.

Ha viszont a nyugdíjas éves szinten többet keres, mint 2400 euró, a Szociális Biztosító felfüggeszti a nyugdíja kifizetését.

Járulékot fizetni egyébként a bevétel 200 euró feletti részéből kell.

Ha például a dolgozó nyugdíjasnak 300 eurós bevétele keletkezik, 100 euróból fizet járulékot.

A járulékmentességet a munkaadónak előre kell jelezni. Ha például valaki január 1-jétől szeretné igénybe venni, akkor a munkaadójának ezt december végéig, írásban kell jelezni. Ellenkező esetben már csak a februári fizetésnél lehet érvényesíteni. A Szociális Biztosító honlapjáról letölthető az ehhez szükséges nyomtatvány.

Aki nyugdíjasként teljes állásban dolgozik, vagy vállalkozik, a jövedelmének nincs felső határa, és ez a nyugdíj összegét sem befolyásolja.

Akik azonban korkedvezményes nyugdíjba mentek, azok csak megbízási szerződésre dolgozhatnak, és ebben a formában is legfeljebb évi 2400 eurót kereshetnek.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.