2021. augusztus 9., 16:36

Törvényhozásban jók vagyunk, összesen 213 törvényt fogadott el az új parlament

A választás óta 213 törvényt fogadott el a parlament, 77-et gyorsított eljárásban – derül ki a parlament honlapján nyilvánosságra hozott statisztikákból.

szlovák parlament
Fotó: TASR

Ezekből a kormány 145 törvénytervezetet terjesztett elő, 68-at a képviselők. Zuzana Čaputová államfő a 2020 választás óta hétszer vétózott.

A legtöbb törvényt, 37-et a tavaly novemberi-decemberi ülésszakon fogadta el a parlament, 28-at az októberi-novemberi ülésen, 23-at pedig a nyári szünet előtti utolsó ülésszakon, amely július 2-án ért véget.

Három rendkívüli ülés is volt tavaly októberben, novemberben és idén januárban, ezeken egy-egy törvénytervezetet szavaztak meg a képviselők.

A 77 gyorsított eljárásban elfogadott törvény növekedés az előző időszakokhoz képest. A gyorsított eljárást legtöbbször a koronavírus-járvánnyal indokolta a kormánykoalíció. A 2016-2020-as kormányzati ciklus alatt csak 28 törvényt fogadott el gyorsított eljárásban a törvényhozás.

Az államfő legutóbb idén áprilisban küldött vissza parlamenti újratárgyalásra törvénytervezetet, mégpedig a gazdasági versenyről szólót. Márciusban a sztrádamatricákról szóló törvényt vétózta, tavaly decemberben a munkaügyi minisztérium iskolai ingyen ebédekkel kapcsolatos törvénytervezetét, novemberben pedig a főiskolai törvényt, amely a jogtalanul szerzett egyetemi titulusok visszavonását szabályozta.

2020 augusztusában a kommunikációs technológiáról, a gyerekjogi ombudsmanról és a főügyész, valamint a különleges ügyész megválasztását módosító törvénytervezetet küldte vissza a parlamentbe.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!