2024. május 22., 20:34

Tornádót észlelhettek Rimaszombat mellett

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) vizsgálja, hogy tornádó lehetett-e az az időjárási jelenség, amit a Rimaszombat melletti Kruzsnó (Kružno) község közelében figyeltek meg helyiek szerdán. 

Formálódó tornádó Kruzsnónál
Fotó: Martin Kosorin

A délutáni órákban érte el a vihar a községet, károkról eddig nem érkezett jelentés – tájékoztattak a meteorológusok a közösségi hálón.

16 óra körül egy zivatarzóna érte el a térséget, az SHMÚ tájékoztatása szerint a lakott területen kívül észlelték az időjárási jelenséget.

„Károkról eddig nem érkezett jelentés. Közvetlenül a terepen készült dokumentáció nélkül nem lehet megállapítani a zivatar intenzitását, kiterjedését és időtartamát” - közölték a meteorológusok.

A zivatarzóna Rimaszombat városában is heves esőzést okozott, egy óra leforgása alatt 10-20 mm csapadék hullott.

A tornádók kialakulását minden esetben a meleg levegő függőleges feláramlása okozza, melyet szaknyelven konvektív feláramlásnak neveznek. Ezt a konvektív folyamatot több tényező is elősegítheti, mint például az intenzív napsütés, a domborzat illetve a széljárás. A tornádók erősségét egy 0-5-ig terjedő skálán határozzák meg. Ebben az esetben F0, azaz a leggyengébb tornádóról lehetett szó, amelynek átlagos szélsebessége 105–137 km/h között van. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.