magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2021. február 26., 15:55

Tömeges tesztelés helyett hatékonyabb intézkedésekre van szükség

Tömeges antigéntesztelés helyett több információ a lakosoknak, a pozitív esetek követése, valamint vitaminok és reszpirátorok osztása - ezt javasolják a Most-Híd délnyugat-szlovákiai járási elnökei.

Fotó: Rózsár Vince

A napokban a Dunaszerdahelyi, Galántai és Komáromi járások több településén kezdték információs szórólapok osztását arról, hogyan maradhatnak egészségesek, illetve mit tegyenek megbetegedés esetén a polgárok - áll a párt szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.

„Polgármesterként szembesültem azzal, mit jelent, ha egy közösségben növekedni kezd a fertőzöttek aránya.

Azt tapasztaltam, hogy a tömeges tesztelés egyáltalán nem segít, sőt, akár ronthat is a helyzeten.

Ezért saját kezembe vettem az irányítást: beszéltem mindenkivel, akit ismerek, hogyan tudnék polgármesterként többet tenni a sikerért. Az ötletemhez Iveta Šuleková regionális tisztifőorvos asszonytól és a körzeti orvosunktól, Csiba Éva doktornőtől kaptam szakmai segítséget.  A végeredmény az, hogy elkészítettünk egy információs szórólapot, amelyeket eljuttatunk a falu minden polgárának. Ezen nagyon egyszerűen, érthetően leírjuk a legfontosabb teendőket,” részletezte Horváth Zoltán, Tallós polgármestere és a Most-Híd galántai járási elnöke.

Horváth kezdeményezéséhez két szomszédos járás, a dunaszerdahelyi és a komáromi hidas szervezete is csatlakozott.

Balódi László és Tóth Péter járási elnökök – mindketten maguk is polgármesterek – megszólították a saját járásuk több faluját, felkínálva az információs szórólapot. A lehetőséggel többen éltek is.

„Abból a pénzből, amit a tesztelésre fordítunk, sokkal hasznosabb dolgokat is meg lehetne valósítani. Nagyon fontos lenne, hogy a falvak pontos információkat kapjanak arról, melyik háztártásban vannak pozitív személyek.

Az önkormányzatok által kijelölt, biztosított covid-asszistenseket az államnak kellene finanszíroznia,

akiknek az lenne a feladata, hogy ezeket a háztartásokat segítse – bevásárlás és egyéb apró dolgok terén, hogy a karantén alatt a fertőzött személyeknek biztosan ne kelljen elhagyniuk otthonukat. Akik ismerik a községben élő embereket, s nem restriktív módon, hanem jó szóval érnék el azt, hogy betartsák a járványügyi intézkedéseket, főleg a karanténra vonatkozó szabályokat. Emellett a lakosságnak, és mindenekelőtt a pozitív eseteknek, reszpirátorokat és vitaminokat kellene osztanunk, hogy ezzel is segítsük a védekezést. Tallóson mindezt meg is valósítottuk. Ezúton szeretném felszólítani a kormányt, hogy tegyen így más településeken is, és az állandó tesztelésre fordított forrásokból valósítson meg hatékonyabb intézkedéseket,” - mondta Horváth Zoltán.

A szórólaposztás, valamint a tapasztalatcsere a következő hetekben is folytatódik majd. További polgármestereket, sőt további járásokat is szeretnének bevonni a kezdeményezésbe. Céljuk, hogy munkájukat a kormány is észrevegye, és tegyen eleget felszólításuknak - zárul a Most-Híd közleménye.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.