2022. október 31., 17:33

Többet keres az egykori védelmi miniszter, mint Matovič

Vannak szlovák politikusok, akikről napjainkban nem sok szó esik, noha egykor például miniszteri pozícióban voltak, majd huzamosabb ideig a szlovák parlament padjait koptatták. Olvasóink közül bizonyára csak keveseknek sikerülne hamarjában felidézni emlékeikben, hogy ki az a Ľubomír Galko. Mielőtt ismertetnénk a HNonline.sk mai kiadásában megjelent írást, röviden mutassuk be őt.

A nagy visszatérő?
Fotó: TASR
Ľubomír Galko 2020 februárjában, még parlamenti képviselőként

1968-ban született, ipari szakközépiskolában érettségizett, majd elméleti kibernetikát és matematikai informatikát tanult a Comenius Egyetemen. Friss diplomásként programozóként kezdte szakmai pályáját. 2001–2003 között a Kaufland hipermarket vezérigazgatója volt, a következő években különböző részvénytársaságok vezetői posztját töltötte be. A 2010-es parlamenti választásokat követően Iveta Radičová kormányában, az SaS színeiben védelmi miniszterként tevékenykedett, de 2011-ben a miniszterelnök menesztette, mert felmerült a gyanú, hogy köze volt a Pravda napilap újságíróinak a lehallgatásához, amelyet a tárcája alá tartozó Katonai Hírszerzés folytatott. Galko ártatlanságát hangoztatta és később, 2015-ben az ügyészség is legálisnak nyilvánította az újságírók lehallgatását. 2012 és 2020 között parlamenti képviselő volt. Az akkor ellenzéki SaS képviselőjeként a korrupció elleni harc mellett elsősorban belbiztonsági témákkal foglalkozott.

2019 őszén több képviselőtársával és az SaS több tucatnyi tagjával együtt szembekerült Richard Sulík SaS-elnökkel, elhagyta a politikai tömörülést és belépett a Demokrata Pártba, amelynek elnöke lett.

Ezt követően már nem a parlament lett a működési helye, hanem a 2020-ban hatalomra került Matovič-kormány védelmi minisztere, Jaroslav Naď vette védőszárnyai alá és 2020 augusztusában kinevezte a védelmi minisztérium irányítása alá tartozó trencséni Légi Járművek Javítóvállalatának (LOTN) vezetőjévé. Ezt a posztot 2021 februárjától a sikeresen megnyert pályázatának köszönhetően továbbra is betölti, mint vezérigazgató és az igazgatótanács elnöke.

A cikk, amelyre írásunk elején utaltunk Galko vagyoni helyzetével foglalkozik, de megfogalmaz néhány feltételezést is, hogy miként alakulhat Galko további pályája.

A cikkíró szerint Galko, nemrégen nyilvánosságra hozott vagyonbevallása szerint évi 66 ezer eurót keres, ami vagy 6 ezer euróval több, min az őt kinevező miniszter jövedelme. Stomfán családi háza, Pozsony belvárosában lakása van, de most már Tátralomnicon is berendezett egy apartmant, az erről szóló kataszteri bejegyzés tavalyi keltezésű. Egy motorcsónaknak is a tulajdonosa, de ez még nem szerepel a bevallásban, mivel csak ebben az évben vásárolta. Ez a jármű több képen is látható, amelyeket közösségi oldalán osztott meg. Egyébként Horvátországban már évek óta a tengerparton fenntart egy apartmant, ahol családjával a nyári szabadságának egy részét tölti.

Juraj Krúpa képviselő, aki nemrégen elhagyta az OĽANO frakcióját és függetlenként ül a törvényhozásban annak a véleményének adott hangot, hogy az egyik pártból a másikba átüldögélő Galko a legkésőbb másfél év múlva esedékes parlamenti választásokkor az OĽANO jelöltjeként mérettetné meg magát. Igor Matovič már 2020-ban felajánlotta neki ezt a lehetőséget, de azzal a kikötéssel, hogy Jozef Rajtár és Natália Blahová nélkül (ők Galkoval együtt hagyták el az SaS-t), amit Galko akkor elutasított.

Az ajánlat egyébként azért is érdekesnek tűnt, mivel az OĽANO vezére kijelentette: ha a Galkoval kapcsolatban felmerült gyanú (az újságírók törvénytelen lehallgatása) megalapozott, akkor semmi keresnivalója a politikában.

Újabban azonban Galko közösségi oldalán olyan bejegyzéseket posztol, amelyek arra utalnak, hogy közel áll Matovičhoz. Egykori pártfőnöke, Sulík mindezt lakonikusan így kommentálta: „Matovičék közé jól bevágódhatna.”

A HN kérdésére, hogy tervezi-e a visszatérését a szlovák „nagypolitikába” úgy válaszolt, hogy erre még önmagának sem tud érdemben válaszolni. Most kizárólag a saját feladatára koncentrál, mert fontosnak érzi, hogy a vállalat továbbra is fennmaradjon és a nagyjából 300 alkalmazottnak legyen munkája és családjaiknak perspektívája.

Radoslav Štefančík politológus úgy látja, hogy egyáltalán nem zárható ki Matovič és Galko együttműködése, mivel a választásokat követően Galko valószínűleg nem lesz tovább vezérigazgató és mint az OĽANO jelöltje visszatérhet a parlamentbe és a politikába.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.