2021. május 4., 12:42

Többet kell fizetni a vérhígító gyógyszerekért? Az egészségügyi tárca szerint nincs ok aggodalomra

Nincsenek veszélyben a rivaroxabán, a dabigatranetexilát, az apixabán és az edoxabán hatóanyagot tartalmazó vérhígító gyógyszereket szedő betegek, nem kell magasabb összeget fizetniük a gyógyszerekért – tájékoztatta Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője a TASR hírügynökséget.

gyogyszer-patika-verseny.jpg
Fotó: ma7

Richard Raši, a Hlas-SD parlamenti képviselője hívta fel a figyelmet arra, hogy többet kell fizetniük az ezeket a gyógyszereket szedő betegeknek.

A gyógyszerár-kategorizációban szerepel, hogy a beteg is hozzáfizet az említett vérhígítók árához, de a gyakorlatban ezt nem alkalmazzák. 

A dabigatrán, a rivaroxabán, az apixabán és az edoxabán  hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek regisztrációját birtoklóknak törvény által garantált lehetőségük van az árkompenzációra, és a gyógyszertáraktól kapott információk azt igazolják, hogy élnek is ezzel. Egyes felsorolt gyógyszerek árához egyáltalán nem kell hozzáfizetniük a betegeknek” - közölte a minisztérium.

Raši szerint a hozzáfizetés összege 30 és 60 euró között mozog, ez körülbelül 75 ezer pácienst érint, és többségük 60 év feletti.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.