2022. március 9., 16:33

Több tucat szlovák állampolgár kérte, hogy Ukrajnába mehessen harcolni

Az aktuality.sk információi szerint már több mint 65 szlovák állampolgár kérte az államfőtől, engedje őt Ukrajnában küzdeni az oroszok ellen. 

katonák
Fotó: TASR/AP
képünk illusztráció

Mivel alapból törvényellenes szlovák állampolgárként más ország hadseregében harcolni, külön kérvényt kell benyújtania annak, aki az ukrán fegyveres erők közé vágyik. Az engedélyezési folyamat hónapokat vesz igénybe, legalább hármat, a végállomása pedig a mindenkori köztársasági elnök. A portál információi szerint Zuzana Čaputová eddig egyetlen engedélyt sem adott ki. Más európai államokkal, például Csehországgal ellentétben Szlovákia még nem tett kivételt az orosz-ukrán háború miatt.

Martin Strižinec elnöki szóvivő szerint ugyanakkor érzékelhetően megemelkedett az érdeklődők száma, az elmúlt napokban több mint 65 szlovák állampolgár fordult az elnöki hivatalhoz tájékoztatásért, hogyan vehetnének részt az ukrajnai harcokban.

A szóvivő úgy fogalmazott, az elnök asszony "ha akarná sem tudná" meggyorsítani a folyamatot, ahhoz a szlovák parlamentnek kellene módosítania a vonatkozó törvényeket. Ezek értelmében, aki engedély nélkül lép be más állam hadseregébe az nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A hosszadalmas folyamat egyébként az illetékes járási hivatalban indul, átmegy a belügyi, majd a külügyi tárcán, végül a köztársasági elnöknél landol, akinek joga van megvétózni a folyamatot.

A 2014-ben kirobbant kelet-ukrán harcokban számos szlovák állampolgár részt vett, főként irreguláris alakulatokban. Az aktuality.sk meg is nevezett néhány olyan szlovák állampolgárt, akik vagy az orosz szeparatisták oldalán vagy a neonáci ideológiája miatt hírhedt, oroszellenes Azov Légióban szolgáltak. Épp miattuk módosították a vonatkozó törvényeket a harmadik Fico-kormány idején, ugyanis az addigi jogszabályok csak a reguláris haderőben való szolgálatot tudták szankcionálni.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.