2023. február 27., 14:50

Több párt is elítélte a közmédia műsorvezetőjének megfenyegetését

Az SaS, a parlamenten kívüli Progresívne Slovensko (PS) és az ODS is elítélte a Szlovák Rádió és Televízió műsorvezető szerkesztője, Marta Jančkárová megfenyegetését. Az SaS nyilvános bocsánatkérésre szólította fel a Smer-SD-t.

Megfenyegették
Marta Jančkárová
Fotó: Facebook
Megengedhetetlen, hogy azért fenyegessék az RTVS műsorvezetőjét, mert nem volt hajlandó belemenni a Smer politikai játszadozásába. Robert Fico, Ľuboš Blaha és az egész Smer felelős ezekért a támadásokért”

– jelentette ki Richard Sulík, az SaS elnöke.

A párt szerint a közmédia helyesen járt el, ugyanis nem szolgálhatja ki egy-egy párt politikai marketingjét és propagandáját.

A Smer újságírók ellen indított támadásai csak az előszelét jelentik annak, hogyan fog viselkedni a választás után”

– tette hozzá Branislav Gröhling, az SaS alelnöke, kiemelve, hogy mindez néhány nappal Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ötödik évfordulója után történik.

A PS is tiltakozik a fenyegetőzések, politikai támadások és az újságíróknak küldött vulgáris névtelen levelek miatt.

Az ilyen praktikáknak nincs helye a liberális demokráciában, különösen nem egy olyan országban, amely egy újságíró meggyilkolását követő traumán ment át”

– közölte állásfoglalásában Michal Šimečka, a párt elnöke, az európai parlament alelnöke.

Pavel Macko, az ODS elnöke szerint a Smer-SD aláássa az alkotmányos és demokratikus rendet.

Megengedhetetlen, hogy egy politikai párt vezetői fenyegessék a közintézményeket, gyűlöletet keltsenek és potenciálisan személyek vagy csoportok elleni erőszakra bujtogassanak”

– szögezte le. Az ODS egyúttal felszólította Maroš Žilinka főügyészt, tegyen lépéseket a jog és a polgárok életének védelme érdekében, és a párt szerint meg kellene vizsgálnia, indokolt-e a Smer-SD párt feloszlatása.

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) büntetőeljárást indított a műsorvezető megfenyegetése miatt. Jančkárová azután kapott fenyegető e-maileket és telefonhívásokat, hogy Zuzana Čaputová államfő szerepelt a legutóbbi Szombati párbeszéd című műsorában, majd a február 25-én sugárzott műsor után is, amelyben a meghívott vendég, Marián Kéry (Smer-SD) helyett párttársa, Ľuboš Blaha akart szerepelni, de az RTVS ezt elutasította és vitapartner nélkül ment le a műsor.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.