2021. április 23., 15:23

Több mint háromezer beoltottnál regisztrált mellékhatást a Állami Gyógyszerellenőrző Intézet

Összesen 3658 esetben regisztrált a koronavírus-fertőzés elleni vakcina beadása utáni feltételezett mellékhatást az Állami Gyógyszerellenőrző Intézet (ŠÚKL). 

koronavírus Magyarország oltás
Fotó: MTI / Kiss Dániel

Az összes eset közül 189 volt súlyos, ami az esetek 5,1 százaléka

– tette közzé honlapján az ŠÚKL.

Az egyik leggyakoribb súlyos mellékhatás a tartósan emelkedett vérnyomás, különösen a magas vérnyomás miatt kezelt betegeknél. Előfordult ájulás, ájulásközeli állapot, trombózis, allergiás reakciók, átmeneti bénulás vagy a rövid ideig tartó eszméletvesztés is.

Epilepsziával kezelt betegeknél epilepsziás roham is előfordult.

A mellékhatások előfordulása és intenzitása függ a beoltott személy általános egészségi állapotától, az életkorától, attól, hogy az illető milyen gyógyszereket szed, az immunválasztól, és bizonyos esetekben az illető pszichés állapotától is. Az oltás utáni mellékhatások általában ritkábbak és kevésbé intenzívek az idősebbeknél

– közölte a ŠÚKL.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint Szlovákiában csütörtökig összesen 987 555 ember kapta meg az első oltást, 382 953-an pedig már a másodikat is.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.