cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. október 18., 15:31

Több mint 600 ezer szlovákiai polgár él a szegénységi küszöb alatt

Szlovákiában mintegy 615 000 embert, vagyis a lakosság 11,4% -át fenyegeti a szegénység veszélye. Csehországgal és Finnországgal együtt az egyik legalacsonyabb szegénységi kockázattal rendelkező ország vagyunk Európában.

Fotó: pixabay.com

Míg Csehországban a legalacsonyabb a szegénység, Szlovákia e téren eléri a 25,2%-ot, ami valamivel meghaladja az uniós 24,5%-os átlagot. Ez azt jelenti, hogy Szlovákiában több olyan háztartás van, amelynek jövedelme távolabb áll a szegénységi küszöbtől, jelentette be a Szlovák Nemzeti Bank a szegénység elleni küzdelem napján, október 17-én.

A legkevésbé veszélyeztetettek a két felnőttből álló háztartások, a legveszélyezettebbek pedig a három vagy több gyermeket nevelő háztartások, a kiskorú gyermeket nevelő egyedülálló szülők vagy a 65 év feletti személyek.

A 27 uniós tagállam átlagához képest a szegénység általános kockázata öt százalékponttal alacsonyabb nálunk. Kicsit kevésbé veszélyeztetettek a két 65 év alatti személyből és a két gyermektelen felnőttből álló háztartások, akiknek legalább az egyike 65 éves vagy idősebb.

Bár a bérek és az öregségi nyugdíjak tekintetében Szlovákiában különbségek vannak a férfiak és a nők között,

az egyedülálló nők esetében 3,5 százalékponttal alacsonyabb a szegénység kockázata, mint az egyedülálló férfiaknál.

A két felnőttből és három vagy több eltartott gyermekből álló háztartásokban jelentősen magasabb a szegénység kockázata, mint az uniós átlag, közel 14 százalékponttal.

Szlovákiában ide tartoznak a három vagy több kiskorú gyermeket nevelő háztartások, különösen a rosszabb társadalmi-gazdasági háttérrel rendelkezők, beleértve a marginalizálódott roma közösségek háztartásait is, ezekben egyébként a szegénység kockázata 76 százalékponttal magasabb, mint a népesség többi csoportjában.

2015 óta a szegénység kockázata csak a 65 év alatti egyének és a két eltartott gyermeket nevelő háztartásokban csökkent.

A szegénység kockázata a 65 év feletti és egyedülálló embereknél fokozódott a leginkább.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.