2022. szeptember 30., 17:49

Több mint 300 migránst kapcsoltak le a szlovák-cseh határon

A cseh határrendészek szerdáról csütörtökre virradólag több mint 300 illegális migránst fogtak el a cseh-szlovák határon.

Átmeneti szigor
Fotó: CT24
Illusztráció

Csehország szerda éjféltől ellenőrzi a Szlovákiából érkező személyeket. A szigorításnak köszönhetően a 23 500 megvizsgált személy között 364 migránst és embercsempészt találtak. Csak csütörtökön 247 illegálisan érkezett személyt kapcsolatk le, döntő többségük szír állampolgárnak mondta magát. Őket kitoloncolták. Lebukott 11 embercsempész is, ellenük eljárást kezdeményeztek.

Mozgalmas volt az éjszaka csütörtökről péntekre virradóan is: 80 migránst és 8 embercsempészt tartóztattak fel.

A Lanžhot-i határátkelőhelyen hét személygépkocsiban összesen 53 migránst és 7 embercsempészt kaptak el.

Pénteken reggel, nem sokkal hét óra után Hodonínban a rendőrök az ellenőrzés során egy autóban kilenc szíriai menekültet és egy embercsempészt fogtak el.

A határátkelőhelyeken bevezetett szigorított ellenőrzésre azért került sor, mert megnőtt a Németországba és Ausztriába érkezett migránsok száma. A cseh hatóságok egyelőre 10 napig végeznének ellenőrzést a cseh-szlovák határátkelőkön, sőt a zöldhatáron is. Szükség esetén azonban ezt meg is hosszabbítanák és erről tárgyalni szeretnének a szlovák illetékesekkel.

Nemcsak a cseh, hanem az osztrák határvédelmi szervek is elrendelték szerda éjféltől a Szlovákiából érkezők ellenőrzését.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.