2022. november 2., 18:17

Több mint 200 ezer érvénytelen szavazatot adtak le a megyei választáson

Több ezer érvénytelen szavazatot regisztráltak a választási bizottságok az összevont választáson. Ezek hibásan kitöltött szavazólapok, illetve üres borítékok voltak.

összevont választás 2022
Illusztrációs felvétel
Fotó: Rózsár Vince

A megyei megválasztáson több mint 204 ezer érvénytelen szavazatot regisztráltak, a megyeelnökökre pedig több mint 192 ezer érvénytelen szavazat érkezett.

Az önkormányzati választáson valamivel kevesebb volt az érvénytelen szavazat – derül ki a belügyminisztérium által a TASR hírügynökséghez eljuttatott adatokból.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint

az érvénytelen szavazatokra vonatkozó információkat nem vizsgálják a választási eredményekről szóló jegyzőkönyvek elkészítése során,

csak összeszámolják, hány üres borítékot, illetve hány érvénytelen szavazatot adtak le a választópolgárok. „A két szám közötti különbség alapján megállapítható, hogy hány üres borítékot adtak le, hány szavazólapot adtak le rossz borítékban, hány borítékban volt több szavazólap, mint amennyit a törvény megenged, hány rosszul kitöltött szavazólapot adtak le stb” - tájékoztatta a TASR hírügynökséget a belügyminisztérium sajtóosztálya.

A minisztérium adatai szerint a megyei választáson 1 943 128 borítékot adtak le. Ezek közül a megyeelnökökre leadott érvényes szavazatok száma 1 751 022, vagyis 192 106 szavazat érvénytelen lehetett. A megyei választáson 1 738 538 érvényes szavazatot adtak le, 204 590 szavazat érvénytelen lehetett.

Az önkormányzati választáson 2 056 364 borítékot adtak le, ezek közül 1 979 165 a polgármesterjelöltekre leadott érvényes szavazatot tartalmazott. Ebből következik, hogy 77 199 szavazat lehetett érvénytelen. Az önkormányzati képviselőkre a minisztérium tájékoztatása szerint 1 963 497 érvényes szavazat érkezett, 92 867 érvénytelen lehet.

A belügyi tárca emlékeztetett, hogy

a szavazólapok érvényességét külön-külön vizsgálják, és ha a borítékban lévő szavazólapok egyike érvénytelen, attól a többi még érvényes lehet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.