2022. június 1., 18:55

Több milliós földügyletet tárt fel a Földalap, Pellegrini mossa kezeit

Ján Marosz, a Földalap jelenlegi vezérigazgatója szerint az előző kormány idején kseftelelések voltak a Földalapnál. Az akkor még smeres Peter Pellegrini akkori kormányfő azonban azt állítja, semmi köze nem volt a Földalaphoz, kapcsolatba se került vele.  Azt mondja, a Földalap teljes egészében a mezőgazdasági tárca hatáskörébe tartozott, ráadásul az még akkor más párt kezében volt (az SNS-ében – a szerk. megj.) írja a cas.sk.

Ján Marosz
Fotó: TASR
Ján Marosz, a Földalap igazgatója

„Hogy hogyan működött, azért azok a felelősek, akik irányították” – mondta Pellegrini hozzáfűzve, az utóbbi két évben meg sehogyan sem működött az alap. „Nem volt megválasztva az igazgatótanácsa, így az döntéseket sem hozhatott” – mondta a volt kormányfő.

2018-tól a Földalapnál gyanús földeladási rendszert működtettek. Akkoriban az intézményt Adriana Šklíbová vezette, akit most egy bűnözői csoport alapításával és támogatásával, illetve kenőpénz elfogadásával, vesztegetéssel és köztisztviselői jogkörrel való visszaéléssel vádolnak. Marosz szerdai sajtótájékoztatóján ismertette ezeket a gyanúkat.

Elmondása szerint az alap 2018-ban külön konstrukciót indított a föld állami tulajdonból magánkézbe adására, gyümölcsösök létesítésére. A séma állítólag mindig ugyanolyan forgatókönyv szerint működött. Kezdetben az volt a szándék, hogy a földalap tulajdonában lévő, előre kiválasztott földterületen gyümölcsöst létesítsenek.

A kérelem benyújtása után nem sokkal Marosz szerint a Földalap rendkívül alacsony eladási árat határozott meg, expressz gyorsasággal előkészítette a szerződést, és a földet átruházta a kérelmezőre.

Ezekben az esetekben a teljes folyamat a pályázat benyújtásától a szerződéskötésig három hónapig sem tartott, annak ellenére, hogy a hétköznapi pályázók nem hónapokat, hanem éveket vártak az alap álláspontjára – figyelmeztetett Marosz.

Az így értékesített földterületek közös jellemzője, hogy határosak a falu beépített területével, és a mai napig nincs ott semmilyen gyümölcsös.

2020-ban a Földalap munkatársai 47 gyümölcsöskert létesítésére vonatkozó földeladási szerződést ellenőriztek. Ebből mindössze 19 esetben létesült az adott területen ténylegesen gyümölcsös, 25 esetben egyáltalán nem, két esetben pedig csak részben. „Idén újra megvizsgáljuk ezeknek a szerződéseknek a végrehajtását” – jegyezte meg Marosz.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.