2024. március 21., 13:09

Több magyarlakta járásban is rendkívüli helyzetet rendeltek el a medvék miatt

Szlovákia több régiójában is rendkívüli helyzetet rendelhetnek el a medvék egyre nagyobb számú megjelenése miatt. A kormány a szerdai napon azzal fordult Matúš Šutaj Eštok belügyminiszterthez, hogy az egyes járási hivatalokban biztosítson erre specializálódott krízisstábot. 

medvetamadas-romania.jpg
Fotó: archívum

Egyre nagyobb gondot okoznak a medvék Szlovákiában, ezt bizonyítja az elmúlt napok történései. A problémára minél előbbi megoldást kell találni, ezért most több járásban is rendkívüli helyzetet rendeltek el.

Rizikós csoportba tartozik például a Liptószentmiklósi, Besztercebányai, Privigyei, Losonci, Kézsmárki vagy a Rimaszombati járás is.

A környezetvédelmi miniszter szerint a medvetámadások oka lehet, hogy egyre több egyed él az érinttet járásokban, így a konfliktusok is egyre gyakoribbá váltak.

Megvizsgáltuk, hogy az elmúlt időben mely területeken észlelték a legtöbb medvét - elsősorban lakott területen belül - majd ez alapján állapítottuk meg a rizikós régiókat"

- jelentette ki Tomáš Taraba.

A környezetvédelmi miniszter gyakrabbi ellenőrzéseket rendelne le az érintett térségekben. A rizikós járásokban gyakoribbá válnának a rendőrségi ellenőrzések is, a rendőrök számára pedig biztosítanák az ehhez szükséges felszerelést. Matúš Šutaj Eštok szerint az intézkedések elsődleges célja, hogy megóvják a városokban élő embereket.

Az erre szakosodott mentőcsoportot meg fogjuk erősíteni, jelezni szeretnénk a lakosoknak, az állam azon dolgozik, hogy mindenki biztonságban legyen"

- mondta a belügyminiszter. 

Tomáš Drucker oktatásügyi miniszter szintén hangsúlyozta, hogy megfelelő megoldást kell találni a kialakult problémára. "Ez már fenntarthatatlan, hogy a medvék bejárnak a lakótelepekre és rettegésben tartják az embereket. Itt már arról sem beszélhetünk, hogy behatoltunk az élőhelyükre" - magyarázta az oktatásügyi miniszter. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.