Több év börtönt kapott Kotleba

Frissítve: 08:52
2020. október 12., 20:13
ma7 | TASR

Ružena Sabová, a Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) bírónője hétfőn bűnösnek mondta ki Marian Kotlebát, az ĽSNS elnökét a vitatott csekkek ügyében.

Fotó: TASR

Az alapvető emberi jogok elnyomására irányuló mozgalmak támogatásának és népszerűsítésének bűncselekménye miatt Kotlebát a bíróság négy év és négy hónap szabadságvesztésre ítélte, melyet a legenyhébb végrehajtási fokozatú büntetés-végrehajtási intézetben kell letöltenie.

A bírónő ezzel eleget tett Tomáš Honz, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze javaslatának. Az említett bűncselekményért négytől nyolc évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

Kotlebát eredetileg az alapvető emberi jogok elnyomására irányuló mozgalmakkal való rokonszenv kinyilvánítása miatt fogták perbe. A vád szerint az ĽSNS elnöke 2017 márciusában követett el bűncselekményt, amikor egy nyilvános rendezvényen három családnak 1488 euróról szóló jelképes csekkeket nyújtott át.

Az ügyész és több, a bíróság által meghallgatott szakértő szerint az 1488-as szám neonáci jelkép. A bírónő korábban kilátásba helyezte, hogy a tettet az alapvető emberi jogok elnyomására irányuló mozgalmak alapításának, támogatásának vagy népszerűsítésének bűncselekményeként fogja kezelni, ami szigorúbb büntetést jelent.