2020. április 3., 11:44

Tíz százalékos fertőzöttség esetén az egész romatelep karanténba kerül

Ha a marginalizálódott roma közösségek tesztelése során bebizonyosodik, hogy a fertőzöttek száma a közösségben túllépi a 10 százalékot, akkor az egész romatelepen karantént rendelnek el. Ez derül ki abból a javaslatból, amelyet a vírushelyzet megoldására dolgoztak ki a marginalizálódott roma közösségekben. A javaslatot csütörtökön fogadta el a kormány.

201605211525550.ROMAK_1-2.jpg
Azokat, akik az új típusú koronavírussal fertőződtek meg - a testhőmérsékletük 38 Celsius-fok fölé emelkedett, vagy más tüneteket is produkálnak, mint például a nehéz légzés vagy a köhögés -, a meghatározott egészségügyi intézményekbe szállítják, és kórházi ellátást kapnak”

– tették hozzá a javaslat előterjesztői.

A pontos eljárásról az egyes területeken a regionális tisztifőorvos dönt.

„A közepesen súlyos és súlyos eseteket a megfelelő egészségügyi intézményben fogják kezelni, a többi fertőzött pedig karanténként működő szálláshelyekre kerül (szállók, alkalmi kórházak, iskolák stb.)” – közölték azt is hozzátéve, hogy „a többiek otthoni karanténban maradnak, és egészségügyi ellátásban részesülnek, amelyben katonaorvosok, a tűzoltó- és mentőszolgálat tagjai, civil szervezetek és önkéntesek is részt vesznek”. 

A marginalizálódott roma közösségek tesztelését pénteken kezdik meg. A válságstáb információi szerint a romatelepekre nemrég mintegy ezernégyszázan tértek vissza külföldről, és közülük körülbelül 220-an mutattak légúti megbetegedésre utaló tüneteket.

Az első szakaszban 33 kiválasztott telepen fogják elvégezni a szűrővizsgálatokat. A szakemberek pénteken a keceri (Kecerovce), jernyei (Jarovnice), tőketerebesi és márkusfalvi (Markušovce) romatelepeken kezdik meg a tesztelést.

Ezt követően Fülekre, Királyhegyaljára (Šumiac), Bártfára, Zboróra (Zborov), Savnikra (Spišský Štiavnik), Batizfalvára (Batizovce), Szepesvéghelyre (Hranovnica), Nátafalvára (Nacina Ves), Korompára (Krompachy), Merényre (Nálepkovo), Zsigrára (Žehra) és Martonházára (Ochtiná) is ellátogatnak.

A mintavételt a hadsereg, a rendőrség és több civil szervezet is segíteni fogja. A tesztelést pedig a kassai, besztercebányai és trencséni regionális közegészségügyi hivatalok, illetve a pozsonyi Közegészségügyi Hivatal fogja biztosítani.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.