2021. június 11., 16:15
Frissítve: 08:17

Titkos találkozó után: Scholtz váltja Szabót, akit elvitt a NAKA

Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter Peter Scholtzot bízta meg, hogy helyettesítse a Felügyeleti Szolgálati Hivatal igazgatóját.

Dušan K. NAKA
Fotó: TASR
Archív felvétel

A TASR hírügynökséget Barbara Túrosová, a belügyminisztérium sajtóosztályának igazgatója tájékoztatta pénteken.

Adrián Sz. igazgatót ideiglenesen felfüggesztették a hivatalából, miután büntetőeljárás indult ellene. Arról, hogy a hivatalában maradhat-e, a napokban döntenek.

Túrosová elmondása szerint a belügyminiszter Peter Scholtzot megfelelően képzettnek tartja, aki behatóan ismeri az ÚIS munkáját és működését. A feddhetetlenségét azáltal is bizonyította, hogy kétszer is alávetette magát hazugságvizsgálatnak.

Peter Scholtz 1994 decembere óta szolgál rendőrként. Karrierjét a szenci rendőrkapitányságon kezdte. 2004 és 2012 között a felügyeletnél dolgozott. 2012 szeptemberében az akkori vezetés távozásra szólította fel őt, mint nem kívánt személyt.

Amennyiben a parlament védelmi bizottsága kétharmados többséggel Adrián Sz. leváltását fogja javasolni, a kormány visszahívja őt a hivatalából. Ezután a vonatkozó jogszabály értelmében 30 napon belül meg kell hirdetni a pályázatot az ÚIS igazgatói pozíciójára.

Adrián Sz., a jelenlegi igazgató ellen hivatali hatáskörrel való visszaélés folytatólagos bűncselekménye és kenőpénz elfogadásának bűncselekménye ügyében indult büntetőeljárás.

Megosztás
Címkék