2022. július 29., 14:02

Tisztességet, átgondolt, bátor döntéseket sürget Sulík és az SaS

Mária Kolíková igazságügyi, valamint Branislav Gröhling oktatási miniszter, illetve Richard Sulík pártelnök vesz részt az SaS részéről az új koalíciós szerződés kidolgozásáról szóló tárgyalásokon.

Richard Sulík
Fotó: TASR

Erről a párt Országos Tanács (OT) döntött. Az OT kötelezte a tárgyalódelegációt, hogy csak olyan szerződést fogadhat el, amelyből egyértelműen következik, hogy Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter nem lesz tagja a kormánynak. Minderről Richard Sulík tájékoztatott pénteken.

A határozattal az volt az SaS szándéka, „hogy véget vessen a különféle találgatásoknak”.

Sulík ismét felsorolta azokat a dolgokat, amelyek miatt Matovičnak mennie kel a kormányból, például hogy feldúlja az államkasszát, káros javaslatokat fogadtat el és megerőszakolja a törvényalkotási folyamatot.

Ezt a helyzetet nem lehet tovább tűrni, ezért döntöttünk így

– jelentette ki Sulík. Szerinte most már az OĽANO-n múlik, hogy a pártérdekeket helyezi-e az ország érdekei elé és a kisebbségi kormányzás mellett dönt, vagy sem.

Az SaS leszögezte, készen áll az új koalíciós szerződésről szóló tárgyalásra és annak aláírására is. Hogy Matovič távozásán kívül mit kellene még tartalmaznia a szerződésnek, arról Sulík nem árult el konkrétumokat.

Erről nem fogunk a nyilvánosság előtt beszélni, amíg nem tárgyaltunk róluk

– tette hozzá. Szerinte az új kormánykoalíció szakmai hozzáállással, tisztességgel, átgondolt és bátor döntésekkel végigviheti ezt a kormányzati ciklust.

A helyzet azután éleződött ki ismét a koalícióban, hogy a parlament megtörte Zuzana Čaputová elnöki vétóját és újra megszavazta Igor Matovič pénzügyminiszter ún. infláció elleni csomagját.

Az SaS ezt követően azzal vádolta Matovičot, hogy szövetkezett az ellenzékkel és a fasisztákkal, a pénzügyminiszter pedig ugyanezzel vágott vissza. Az SaS ezután felmondta a koalíciós szerződést. A párt feltétele Matovič távozása a kormányból, az OĽANO ezt elutasítja.

A kormányfő kijelentette, hogy a kormánypártok nyáron folytatják a tárgyalásokat, ám feltételezése szerint a megoldás „csak az utolsó pillanatban” fog megszületni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.