2022. november 14., 10:56

Tiltakozó nagygyűlésre készül az Orvosi Szakszervezetek Szövetsége

Tiltakozó nagygyűlést hirdet az Orvosi Szakszervezetek Szövetsége az egészségügyi rendszer megmentése érdekében november 17-én, csütörtökön a pozsonyi Szabadság téren. A szövetség az orvosok tömeges elbocsátásával kapcsolatos tétlenséggel okolja a kormányt, tájékoztatott Peter Visolajský, az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) vezetője.

Peter Visolajský
Peter Visolajský, az Orvosi Szakszervezeti Szövetség vezetője
Fotó: TASR

"A LOZ képviselői az elbocsátások kezdete óta minden nap készen állnak a konstruktív tárgyalásokra, ám a kormány nem élt ezzel a felkínált lehetőséggel, amit a szlovák állampolgárok életével és egészségével való hazárdjátéknak tekintünk. Ez volt a fő oka a tiltakozó nagygyűlés összehívásának is” – szögezte le Visolajský.

Az orvosi szakszervezetisek szerint felelőtlen a kommunikáció módja az egészségügyi minisztérium és a kormány között.

„A dokumentum, amit elénk terjesztettek, és aminek a memorandum nevet adták, teljességgel elfogadhatatlan, az évek során számtalanszor hangoztatott frázisokon kívül a szlovákiai egészségügyi rendszer problémáinak semmilyen megoldására sem kötelezi a kormányt” – jegyezte meg Miroslav Mendel, a LOZ alelnöke.

A szakszervezetisek a tiltakozó nagygyűléssel akarják figyelmeztetni a kormányt, hogy a fennmaradó időt használja fel a megállapodásra.

„Az orvosokkal szemben támasztott nyolc követelmény teljesítésének célja a működőképes egészségügyi rendszer biztosítása. Funkcionális egészségügyi rendszer nélkül Szlovákia nem lesz biztonságos ország az élethez” - tették hozzá.

Október elején 31 szlovákiai kórház több mint 2100 orvosa nyújtotta be a felmondását. Az orvosszakszervezeti képviselők a rendszer jelenlegi feltételeivel szembeni rosszallásukkal magyarázták a tömeges felmondásokat.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.