cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. február 9., 14:23
Frissítve: feb. 9. 18:08

Tiltakoznak az ellenzék női képviselői a Büntető Törvénykönyv módosításának elfogadása miatt

A Büntető törvénykönyv módosításának elfogadása a Szlovákiában élő nők jogainak lábbal tiprása - figyelmeztettek az ellenzéki pártok női képviselői pénteki sajtótájékoztatójukon.

Martina Holečková
Fotó: TASR

Hangsúlyozták, hogy

elutasítják az elévülési idő felére csökkentését a nemi erőszak és a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélések ügyében.

Azt soha nem közülték, hogy a Büntető törvénykönyv módosításának ez lesz a következménye. Ha a PS nem hívta volna fel erre a figyelmet, a kormány úgy fogadtatta volna el a módosítást, hogy ezt észre se vesszük

– jelentette ki Zuzana Števulová (PS) képviselő. Szerinte nincs semmiféle magyarázat a jogszabályba való ilyen beavatkozásra.

Martina Holečková, a KDH parlamenti frakciójának vezetője szintén bírálta az elévülési idő csökkentését, és felszólította Richard Glück (Smer-SD) parlamenti képviselőt, kérjen bocsánatot a csütörtöki (február 8.) vitában a nemi erőszakkal kapcsolatban tett kijelentéseiért.

Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ-frakció) a nők és a gyerekek elleni lépésnek nevezte a módosítást.

Meg kell védeni a nőket

– mondta, és rámutatott, hogy egyes országokban éppen az elévülési idő meghosszabbításáról folyik a vita.

Az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány és a TIS is bírálja az törvény módosítását

A Btk. jóváhagyott módosítása gyengíti a jogállamot és a korrupció elleni harcot – állítja a Transparency International Slovensko (TIS) és az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány.

A kormánypárti képviselők olyan Btk.-módosítást fogadtak el, amely jelentős mértékben csökkenti az állampolgárok biztonságát, és vonzóvá teszi a korrupciós bűnözést és a vagyon elleni bűncselekményeket

– figyelmeztetett az alapítvány.

A TIS feltételezi, hogy

az államfő megvétózza a törvényt, de azt ismét megszavazza a parlament, így végül az Alkotmánybíróság elé kerül.

Ennek ellenére most Szlovákia olyan helyzetbe került, hogy nagyon nehéz felmérni, milyen hatásai lesznek a büntetőjog ilyen módosításának. A parlamenti vita végén ezt nagyon jól szemléltette az az indulatos vita, amelyet az elévülési idő lecsökkentése váltott ki a nemi erőszakok esetében, vagy a Tupý-gyilkosság lehetséges elévülése

– hangsúlyozta a szervezet.

A TIS ezért felszólította a politikusokat, hogy a módosítást még a hatályba lépése előtt vonják vissza, és induljon róla szakmai vita, valamint szabályos jogalkotási eljárás.

A TIS a törvény jogállamiságra és a bűnüldözés hatékonyságára gyakorolt hatása miatt aggódik, beleértve a még folyamatban levő ügyek elkövetőinek megbüntetését is.
A Büntető törvénykönyv módosítását csütörtökön (február 8.) hagyta jóvá a parlament. Ennek értelmében megszűnik a Különleges Ügyészség (ÚŠP). Számos büntetési tétel csökken, változik a gazdasági bűncselekményekkel okozott károk nagyságának besorolása, és több bűncselekménynél módosul az elévülési idő.

Demokrati: Čaputovának alá kellene írnia a Btk. módosítását

Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek alá kellene írnia a Büntető törvénykönyv módosítását, nem kellene megvétóznia - jelentette ki a parlamenten kívüli Demokrati. A párt hozzátette,

így több időt kapna az Alkotmánybíróság arra, hogy vizsgálja a módosítás alkotmányellenességét.

Figyelmeztetett azonban arra, hogy ha a módosítás akár csak egy napig is érvényben lesz, egyes bűncselekmények örökre elévülnek.

Bár a vétó megtörése erőteljes szimbólum a törvény elutasítására, ma már azt kell megvizsgálnunk, hogyan lehetne valóban hatékonyan megállítani ezt a szégyenletes módosítást

- mondta Juraj Šeliga, a párt alelnöke. Ha az államfő megvétózza a módosítást, akkor csak Peter Pellegrinin (Hlas-SD), a parlament elnökén fog múlni, mikor tárgyal róla újra a plenáris ülés - mondta.

Szerintem ha ez megtörténik, március 12-én vagy 13-án véglegesen megtörik az elnöki vétót. Ezt követően azonban csak egy napja lesz arra az Alkotmánybíróságnak, hogy állást foglaljon a törvénymódosítás felfüggesztéséről

- tette hozzá.

Čaputová: A jóváhagyott módosítás gyengíti a szexuális erőszak elleni védelmet

A Büntető törvénykönyv jóváhagyott módosítása gyengíti a szexuális erőszak elleni védelmet. Ez is az ilyen alapvető változtatások elhamarkodott elfogadásának az egyik következménye. Ezt Zuzana Čaputová államfő közölte a közösségi oldalán. Emlékeztetett: mindent megtesz annak érdekében, hogy egy ilyen módosítás soha ne lépjen hatályba.

Ahelyett, hogy erősítenénk a nők és lányok, valamint a férfiak és fiúk védelmét a szexuális bántalmazással szemben, a Büntető törvénykönyv jóváhagyott módosítása épp az ellenkezőjét segíti elő, és gyengíti a védelmüket”

– figyelmeztetett.

A nemi erőszak és a szexuális bántalmazás elévülési idejének lerövidítése védelmében felhozott érvek, az államfő szavaival élve, az áldozatok által átélt fájdalom és trauma megcsúfolását jelentik.
Hangsúlyozta: a nemi erőszak és a szexuális bántalmazás maradandó nyomot hagy az áldozatok testén és lelkén, és nem lehet figyelmen kívül hagyni vagy lekicsinyelni ezeket.

Állandó félelem, fenyegetettség, szégyenérzet, bizonytalanság, szorongás, depresszió, önvád vagy öngyilkossági hajlam. Ezek rendkívül súlyos következmények"

– mondta hozzátéve, hogy a rendőrségi statisztikák a szakértők szerint csak az esetek töredékét mutatják.

„A téma szakértői arra is rámutatnak, hogy a legtöbb nemi erőszak esetében hosszú időbe telik, mire az áldozatok erőt találnak ahhoz, hogy beszéljenek és tanúskodjanak az átélt eseményekről. Ez különösen igaz a partner vagy más közeli személy által elkövetett nemi erőszak esetében. További időt vesz igénybe a nyomozás vagy az elkövető azonosítása" - tette hozzá Čaputová.

A koalíció a Büntető törvénykönyv módosításának elfogadásával lábbal tiporja a szlovákiai nők és lányok jogait. Erre az ellenzék nő képviselői hívták fel a figyelmet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.