2021. február 1., 14:45

Tesztelés: Nagy eltérések a Nagyrőcei járásban

Nagy eltérések mutatkoznak a hétvégi szűrés eredményeit illetően a Nagyrőcei járás területén belül. Míg a járás déli, magyarlakta részein alacsonyabb a fertőzöttség, addig a járás északi településein már sokkal rosszabb a helyzet.

Tornalján alacsony a fertőzöttség

Tornalján pénteken kezdték a tesztelést az idősek klubjában két csapattal. Szombaton és vasárnap szintén két csapattal teszteltek a szabadidőközpontban, valamint vasárnap délelőtt a bejei, délután pedig a szárnyai városrészben.

A város által működtetett tesztelőhelyen közel 1200 embert teszteltek le, amelyből 3 volt pozitív. A mindössze 0,20% körüli arányt nagyon jó eredménynek tartja Szögedi Anna polgármester, aki portálunknak elmondta, hogy a járás átlagát tulajdonképpen ők vitték le, mivel Tornalján legutóbb is egy százalék alatt (0,96%) volt a fertőzöttség, míg Nagyrőcén, a járási székhelyen több mint három százalék. Az összesített adatok szerint a Nagyrőcei járásban legutóbb 2,23%-os volt a koronavírus-fertőzöttek aránya, ezért kellett egy újabb átfogó szűrést tartani.

Jó lenne, ha északon is így tartanák magukat, akkor nekünk sem lett volna szükség újabb tesztelési fordulóra. Természetesen, ha lesz még egy következő kör arra is felkészültünk és biztosítani tudjuk. A lehetőséget meg kell adni a polgároknak, és vannak idősebb lakosaink, akik nem tudnak berendelkezni interneten keresztül, számukra a hétvégi tesztelés a megoldás"

- mutatott rá Szögedi Anna polgármester hozzátéve, hogy a jövőben valószínűleg már nem három napon keresztül, hanem csak két napon át 1-1 csapattal tesztelnének.

Tornalján már hétvégén is üzemelnek a magán szűrőállomások, ezek eredményeit azonban nem tartalmazza a város által kiadott statisztika.

Ugyancsak alacsony fertőzöttséget mutatnak a Tornaljához közeli községek eredményei is. Gömörfalván jelentősen csökkent a fertőzöttek aránya. Miután az előző körben tesztelt 531 emberből kiszűrtek 4 pozitív eredménnyel rendelkezőt, most az elvégzett 507 antigénteszt mindegyike negatív lett. Sajógömörben az előző körben egyetlen koronavírusos esetet sem állapítottak meg, a mostani szűrés során pedig a két nap során letesztelt 596 emberből csupán 1 eredménye lett pozitív, ami 0,16%-ot jelent. 

Nagyrőcén javul a helyzet, Jolsván most tetőzik a járvány

Változatlanul rossz a helyzet viszont a szlovák-magyar nyelvhatártól északra fekvő településeken. Nagyrőcén a múltkori 3,1% után ugyan 2,29%-ra csökkent az arány, az 1965 személyből kiszűrt 45 fertőzött még mindig magasnak számít. Július Buchta polgármester szerint a javulás a járványügyi előírások szigorúbb betartásának köszönhető, de továbbra is ezek betartására van szükség, hogy a helyzet tovább javuljon.

Jolsván ezzel szemben éppen most tetőzik a járvány. A településen vasárnap 495 személyt teszteltek, ebből 23 személy lett pozitív (4,64%). A tesztelés még hétfőn és kedden is folytatódik.

A második tesztelés első napján konstatáltuk, hogy városunkban tetőzik a járvány. Ebben a helyzetben az enyhítés, az elnéző hozzáállás és az intézkedések be nem tartása nem lehetséges

- hangsúlyozta Milan Kolesár polgármester. Megjegyezte, azt nem lehet, hogy azok, akik az első tesztelés során fertőzöttnek bizonyultak, ne tartsák be a karantént, ezt pedig ellenőrizniük kell a hatóságoknak, és aki megszegi az előírást, azt meg kell büntetniük. „Enélkül nem fog javulni a helyzet, még akkor sem, ha minden nap tesztelünk" - tette hozzá a polgármester.

A január 18–26-i országos tesztelés első köre során 2,23 százalékos volt a fertőzöttség a Nagyrőcei járásban, ezért a járást járványügyi szempontból a rosszabb közé sorolták. Az eddig összesített adatok alapján a járás jelenleg 1,91%-on áll. 

Megosztás
Címkék