2020. november 20., 15:08

Tesztelés, mit fizettek a falvak?

Felfigyelhettünk a hírre, hogy a szlovák védelmi miniszter, Jaroslav Naď a Covid 19-es tesztelés kiadásaival kapcsolatban elmondta, valószínűleg az elvégzett tesztek száma szerint kapnak majd pénzt az egyes települések. Miről is van szó valójában?

Köztudomású, Szlovákiában (ezidáig) november első két hétvégéjén országos „önkéntes” tesztelésre került sor. A szervezést a védelmi-, a belügy- és az egészségügyi minisztériumok hajtották végre, de mint az már többen leírtuk, valójában az önkormányzatok nélkül az egész program jó eséllyel kudarcba fulladt volna.

A gyakorlat – főleg az első két tesztelési napon – azt mutatta, hogy a települések saját felszerelése, infrastruktúrája és személyi állománya nélkül az alapvető feladatokat sem tudta volna a kormányzat a helyi szinteken végrehajtani.

Az előkészületek folyamán, az eluralkodó kaotikus állapotokban csak kapkodtuk a fejünket.

Néhány alapvető tapasztalat: pénteken, október 30-án 11 óra 32 perckor jelezte a védelmi tárca (telefonos automata hívás), hogy vegyenek fertőtlenítőszereket, majd kifizetik az árát. A hétvégén elfogyott a kormány által hozott gumikesztyű, még jó, hogy tudtunk vagy 1500 darabot hozni, különben az egészségügyesek csak minden 5-10 személy után cserélhettek volna kesztyűt. A gondokat bizonyára mások is sorolhatnák, de nem is ezeken van most a hangsúly.

Miközben az önkormányzatok „vért izzadva” igyekeztek megoldani a  szervezési feladatokat, folyamatosan azt hallhatták a kormány tagjaitól, hogy ne aggódjanak, a kiadásaikat megtérítik.

Hogy mire költöttünk?

Saját tapasztalatomból felsorok párat: folyékony szappan, fertőtlenítő és adagolók, szemetes kosarak, gumikesztyű, szájmaszk, arcpajzs, védőruha, törlőruha, ebéd és vacsora a tesztelőknek, festék a jelöléshez, ideiglenes közlekedési táblák, hulladékra zsákok stb.

Amit ingyen adtunk: kultúrház, fűtés, elektromos energia, 80 liter fertőtlenítő, felmosógép, raktárak, fénymásolások, az alkalmazottak legalább egyhetes előkészületi munkája, üzemanyagköltségek stb. Amit a támogatóktól kaptunk: kávé, ásványvíz, kóla, keksz, sütemény, csoki – de pl. akadt gumikesztyű is.

Amikor összeszámoltuk a kiadásainkat, kiderült, hogy a négy napon a fent felsorolt tételekre több mint 4 300 eurót költöttünk. A négy tesztelési napon 2 900 tesztet végzett el a csapat.

Amennyiben a védelmi miniszter szerinti 1 euró/teszt összegeben határozzák meg az önkormányzatoknak a visszafizetési összeget, akkor bizony újra csak a települések fizetik meg a kiadások egy elég jelentős részét.
Tegyem hozzá, hogy az 5 000 tesztelési hely ugyanennyi sajátos megoldást igényelt, hiszen településenként jelentős eltérések voltak, már ami a szervezést érinti.

Természetesen elhiszem, hogy nehéz mindent előre látni, de ha már egyszer kijelentik, hogy kifizetik a kiadásokat, akkor kérem, hogy ezt tegyék is meg. Az önkormányzatok megérdemlik, ennél többet érdemelnének…

A szerző Csallóközcsütörtök polgármestere, az MKP Országos Elnökségének tagja

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!