2021. január 18., 18:18

Teszt nélkül csak üzletbe vagy orvoshoz: nem elég elégszer elismételni ebben a zűrzavarban, ezek a szabályok lépnek érvénybe

A kormány február 7-ig meghosszabbította a kijárási tilalmat. Január 27. után csak negatív PCR vagy antigén koronavírus-teszt felmutatásával lehet majd például munkába menni. Bizonyos esetekben, például létfontosságú árucikkek megvásárlása céljából teszt nélkül is elhagyhatjuk majd a lakóhelyünket. A 65 év feletti idősek és a 15 évnél fiatalabb gyerekek a természetbe is mehetnek majd teszt nélkül, de csak az adott járáson belül. A vonatkozó határozatot vasárnap (január 17.) fogadta el a kormány.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A létfontosságú árucikkek között a kormányhatározat az élelmiszereket, a gyógyszereket és egészségügyi segédeszközöket, a tisztálkodószereket, vagy például az állateledelt említi. Ezeket a lakóhelyünkhöz legközelebbi kisboltban, gyógyszertárban vagy drogériában kell beszerezni.

Teszt nélkül lehet majd menni kórházba és orvoshoz is, akár egy hozzátartozó kísérőjeként is. A hozzátartozóikról gondoskodók szintén kivételt fognak élvezni. A 65 évnél idősebbek és a kerekesszékes, súlyos egészségkárosodásban szenvedő személyek kisebb sétára is mehetnek majd teszt nélkül a lakhelyüktől legfeljebb 1000 méteres távolságig. Egy velük egy háztartásban élő személy is elkísérheti őket. A 65 év feletti idősek és a 15 évnél fiatalabb gyerekek a természetbe is mehetnek majd teszt nélkül, de csak az adott járáson belül. Az óvodásoktól és az alapiskolák alsó tagozatos tanulóitól sem fognak tesztet kérni a tanintézménybe, illetve az innen hazavezető úton.

Kutyát és macskát is lehet majd sétáltatni teszt nélkül, de szintén csak 1000 méterig. Elmehetünk állatorvoshoz is. Továbbra is kivételt fog élvezni a kijárási tilalom alól az, aki teszteltetni vagy oltásra megy. Rendőrségi kihallgatáson és bírósági tárgyaláson is részt lehet majd venni teszt nélkül.

Az országos tesztelés után, az eredmények fényében Szlovákiát két részre fogják osztani: 37 rosszabb és 36 jobb helyzetben lévő járásra. Az előbbiekben újabb tesztelési forduló lesz.

Nem kell teszteltetniük azoknak, akik az elmúlt három hónapban átestek a COVID-19 betegségen, és ezt igazolni is tudják, vagy akik már megkapták mindkét adag oltást a COVID-19 betegség ellen, és a vakcina beadása óta eltelt legalább 14 nap.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.