cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. április 17., 15:48

Tavaly hét földrengés volt tájainkon, ebből hatnak az epicentruma Szlovákiában volt

Tavaly hét földrengés volt Szlovákiában, amelyek közül hatnak az epicentruma Szlovákiában volt. 

Kormányfigyelem
Egy megrongált ház Gyapáron
Fotó: TASR

A legtöbb bejelentett több mint 2600 makroszeizmikus megfigyelés 524 településről, egy 4,9-es erősségű, kelet-szlovákiai epicentrumú földrengésre vonatkozott, amely Gyapár (Ďapalovce) község közelében volt.

Földrengés volt tavaly az Erdőháton, Nagymihály közelében, Besztercebányán és három Kelet-Szlovákiában, a Szlovák tengernek is nevezett Veľká Domaša víztározó területén, Gyapár közelében. Az egyik földrengés epicentruma Ausztriában volt, közölte a szlovák környezetvédelmi minisztérium.

A tárca arra is rámutatott, hogy az elmúlt évtizedben a klímaváltozás következtében több mint 700 földcsuszamlás aktivizálódott fokozatosan, különböző időpontokban és Szlovákia több részén. Sok közülük közvetlenül veszélyeztette a lakosság életét és vagyonát, és szükségessé tette a szükségállapot kihirdetését. Ezért 2023-ban a lejtőmozgások három alapvető típusának - csúszás (12 helyszín), kúszás (négy helyszín) és az omlások aktiválódásának jelei (négy helyszín) - megfigyelését 21 helyszínen végezték el.

A megfigyelt helyszíneken végzett mozgásaktivitás monitorozása alapján a Décső (Ďačov) községben lévő földcsuszamlást lehetett a legaktívabbnak tekinteni 2023-ban. A fúrásban mért értékek aktív lejtőmozgásra utalnak"

- tette hozzá a minisztérium.


Tavaly több földcsuszamlás helyén is rendkívüli mértékben emelkedett a talajvízszint és a vízelvezető kapacitás. Ez az év eleji és év végi csapadékmennyiség hatására következett be.

A Nyitra, a Selmec, a Garam, a Hernád és a Gölnic folyók már régóta szennyezettek - áll a közleményben.

A történelmi épületek alatti kőzettömegek stabilitásának ellenőrzése során a Szepesi várban a Perun-szikla és a második udvar nyugati részénél mutattak ki jelentősebb mozgásokat"

- közölte a hivatal.

A Sztrecsény (Strečno) várában végzett mérések alapján a 2016 és 2018 között végzett rehabilitáció eddig sikeresnek tűnik.

A megfigyelés eredményei alapján lehetőség van a kialakuló veszélyeztetettség nyomon követésére, és ezt követően a vészhelyzetek megelőzésére irányuló intézkedések időben történő meghozatalára, így védve az emberek életét és egészségét, valamint megelőzve a vagyoni károkat. Ezért elengedhetetlen a földtani veszélyek, különösen a véletlenszerű földcsuszamlások, a szennyezett felszíni vizek és a szennyezett kőzetkörnyezet folyamatos megfigyelése"

- zárta a környezetvédelmi minisztérium.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.