2024. február 27., 13:05

Tárgyalnak a nemi erőszak elévülési idejének meghosszabbításáról, több ellenzéki javaslatot viszont lesöpörtek

A parlament aktuális ülésének napirendjére tűzték a nemrégiben a kormányoldal által gyorsított eljárásban módosított Büntető törvénykönyv módosítását.

parlament
A parlament aktuális, 9. ülése
Fotó: TASR

A jogász szakmai szervezetek bírálták, hogy a kormány széleskörű szakmai vita nélkül, gyorsított eljárásban módosította a Büntető törvénykönyvet. Az igazi társadalmi felháborodás azonban csak akkor sújtott le Robert Fico kormányára, mikor kiderült, a javaslat a nemi erőszak, és más szexuális bűncselekmények elévülési idejét húszról tíz évre csökkenti. Erről a Nagyító című közéleti elemző műsorunknak ebben a két adásában is beszéltük.

A népharag láttán a kormány visszakozott, és az elévülési időt az eredeti húsz évre állította vissza.

A módosításról a mai nap folyamán, gyorsított eljárásban tárgyalnak. Ha este hétig nem sikerül eljutni a végszavazásig, akkor 19 óra után is tovább tárgyalnak.

A módosítás – ha elfogadják – március 15-én lép hatályba, akkor, amikor a "nagy módosítás" egyéb rendelkezései is, így a szexuális jellegű bűncselekmények elévülési ideje tulajdonképpen nem is volt, nem is lesz rövidebb 20 évnél, csak a Smer gyűjtött be egy kiadós politikai pofont.

A parlament elítélte viszont a Büntető törvénykönyv módosítását elítélő európai parlamenti határozatot. A szlovák törvényhozás képviselői azt üzenték az EP-nek: "ideológiai jellegű határozataival ne vonja kétségbe a tagállamok kizárólagos jogkörébe tartozó döntéseket, és ne terjesszen álhíreket Szlovákiáról. Egyben elítélték az EP-javaslatot megszavazó szlovákiai képviselők szlovákellenes viselkedését is.

A parlament elutasította az SaS javaslatát az Ukrajna elleni, észak-koreai ballisztikus rakétákkal történt csapás elítéléséről. A liberális párt képviselői azt szerették volna, hogy a parlament ítélje el, hogy Oroszország 2023. december 30-án, és 2024. január 2-án Észak-Koreától vásárolt rakétákkal mért csapást keleti szomszédunkra. Arról, hogy Oroszország egyebek mellett Észak-Koreától is vásárol muníciót, főként tüzérségi lőszereket, ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Eddig 48 ország ítélte el a koreai rakéták használatát.

A kormányoldal több, egészségügyi törvénymódosítást is elutasított az ellenzék műhelyéből. A Slovensko, Za ľudí, KÚ frakció az 1996 és 2004 között, akaratuk ellenére sterilizált, zömmel roma nők egyszeri anyagi kárpótlását szerették volna elérni.

Az SaS a kiskorú páciens kísérő jelenlétéhez való jogát szabályozó törvényt szerette volna módosítani. A PS a rezidensek foglalkoztatását szerette volna bővíteni, illetve az egészségbiztosítókkal kapcsolatban módosítottak volna két törvényt.

Mindegyik ellenzéki javaslat sikertelen maradt

Elutasította a parlament a Progresívne Slovensko javaslatát az oktatási törvény módosítására nézvést is. A liberális párt azt szerette volna elérni, hogy az önkormányzatok a fenntartói hatáskörükbe tartozó óvodákba és bölcsődékbe járó gyermekek, valamint törvényes képviselőik névsorát is megkapják.

Szintén a PS indítványozta, hogy a Szlovák Információs Szolgálat igazgatóját a parlament védelmi bizottságának nyilvános meghallgatását követően válassza meg. Tomáš Valášek, a törvénymódosítás beterjesztője azzal érvelt, hogy a környező országokban ez bevett gyakorlat. A javaslatot a parlament nem fogadta el.

A Slovensko, KÚ, Za ľudí frakció a vagyon eredetéről szóló törvényt szerette volna módosítani, oly módon, hogy a hatóságok hivatalból, harmadik személy feljelentése nyomán is eljárást indíthassanak. A módosítással azt szerették volna elérni, hogy a gyanús körülmények között szerzett vagyontárgyakat nehezebben lehessen eltitkolni.

Matovičék szintúgy módosították volna a parlament tárgyalási rendjét, de ezt sem fogadták el.

Matovičék szintén szerették volna elérni, hogy az úgynevezett gyertyás tüntetés legyen  államünnep. 1988. március 25-én, nagypénteken Pozsonyban a hívők az állampolgári jogokért és a vallásszabadságért tüntettek. A rendszerváltás előtti legjelentősebb demonstrációt a karhatalom brutálisan leverte. Március 25. 1993, óta emléknap, államünnep azonban továbbra sem lesz.

A Slovensko, Za ľudí, KÚ frakció azt is javasolta, a parlament ítélje el az alapvető jogok és szabadságok összes megsértését, valamint a faji, bőrszín, nemzetiség vagy  etnikai csoporthoz tartozás alapján történő diszkriminációt.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.