2022. október 10., 11:00

Tarabáék készek egyeztetni az előrehozott választásról

Tomáš Taraba és a Život - národná strana többi frakció nélküli parlamenti képviselje kész tárgyalni a fontos törvények parlamenti elfogadásáról és az előrehozott választás kihirdetéséről – tájékoztatott Juraj Moravčík, a párt irodavezetője. A párt ezzel Robert Fico (Smer-SD) felhívására reagált, aki kormánypárti-ellenzéki megállapodást javasolt a parlamenti pártok között, a függetlenek bevonásával.

Mérleg nyelve lehet
Tomáš Taraba
Fotó: TASR

Októberi ülésén vitatja meg a parlament Taraba alkotmánymódosító javaslatát, amely lehetővé tenné az előrehozott választást. „Ha ez a módosítás elbukik, legközelebb fél év múlva, 2023 áprilisában lehet előterjeszteni ismét ilyen tárgyú javaslatot, ami azt jelentené, hogy csak 2023 őszén lehetne választás” – hangsúlyozta Moravčík.

Azt is hozzátette, ha elbukik Taraba javaslata, nem lehet megvalósítani az előrehozott választást, ezért felszólította az ellenzéket és külön Richard Sulíkot, az SaS elnökét, hogy támogassák azt.

A Fico által javasolt megállapodás része lenne, hogy a parlament garantáltan elfogadja az energiaválsághoz és az áremelkedésekhez kapcsolódó legfontosabb törvényeket, de a parlamenti pártok megegyeznek az előrehozott választás kihirdetésében és az ehhez szükséges módosítások elfogadásában is, a választást pedig 2023 első felében megtartják.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.