2023. október 22., 16:08

Taraba: Elképzelhető, hogy az SNS új személyt jelöl a környezetvédelmi minisztérium élére

Az SNS nem fogja blokkolni a kormány kinevezését. Amennyiben szükség lenne rá, hogy egy új személyt jelöljön a párt a környezetvédelmi tárca élére, több alternatíva is létezik.

Izgul az ellenzék
Tomáš Taraba - Mária Kolíková
Fotó: TASR/ma7

Ezt Tomáš Taraba, a párt parlamenti képviselője jelentette ki a Markíza kereskedelmi tévécsatorna Tesre szabva című vasárnapi vitaműsorában.

Zuzana Čaputová államfő elutasította Rudolf Huliak kinevezését ebbe a tisztségbe, elsősorban arra hivatkozva, hogy szerinte a képviselő nem lenne alkalmas ennek a feladatnak az ellátására.

Taraba szerint több megoldás is lehetséges. Az egyik, hogy új jelöltet javasolnak, de nem zárható ki az sem, hogy az SNS egy másik minisztériumra cseréli a környezetvédelmi tárcát a koalícióban. Mint elmondta, Huliak személye még a választások előtt merült fel a pártban, feltételezve, hogy ha az SNS esetleg kormányra kerül és ezt a minisztériumot kapná meg. Úgy vélekedett, hogy a jelölés kérdését keddig (október 24.) sikerül tisztázni.

Mária Kolíková (SaS) üdvözölte az államfő döntését.  Szerinte több ok is alátámasztja a jelölt alkalmatlanságát, sőt más jelöltek esetében is jó lenne egy elutasítás, noha tudatában van, hogy a kormányt végül nem az államfő állítja össze.

Mindkét vitapartner kizárta, hogy a pártjuk elnöki tisztségére pályáznának a következő egy esztendőben, illetve ebben a választási időszakban.

Szlovákia külpolitikájával kapcsolatban Taraba megerősítette, hogy a kormányprogramba nem kerül be az EU-ból való kilépés eshetősége.

Kolíková viszont úgy vélekedett, hogy a felálló kormány nem foglal majd egyértelmű álláspontot az EU és a NATO értékeivel kapcsolatban, csak formális gesztusokat fog tenni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.