2021. október 20., 10:12

Taraba cselekedete rosszabb, mint a maffia?

Nagy vihart kavart Tomáš Taraba parlamenti képviselő Facebook-státusza Zuzana Čaputová lányával kapcsolatban. A közösségi hálón közzétett bejegyzése látszólag csak egy egyszerű megállapítás volt Emma Čaputová fotójával arról, hogy Szlovákiának új topmodellje van.

Tomáš Taraba
Fotó: TASR
Tomáš Taraba

Az elemzők szerint az a képviselő, aki nem véletlenül jutott a parlamentbe a fasiszták listáján, nagyon jól tudta, mit indít el a bejegyzésével. Ismeri a követőit, ismeri az ízlésüket, amelyet célirányosan és régóta formál. Ezért világos volt számára, hogy

ha az információkat, amelyek önmagukban semlegesek úgy keveri, ahogyan azt tette, eléri a kívánt hatás: a gúnyolódást, sértést, a vádat, hogy Emma Čaputová csak az anyja miatt lehetett modell.

Tulajdonképpen olyan ez, mint amikor Kotleba „szép fehér napot” köszön, vagy 1488 euróra szóló csekkekek osztogat. A szerző múltja adja a hasonló cselekmények rejtett tartalmát.

Tarabára maga az államfő már kemény bírálatot mondott, szerinte, amit a képviselő tett, az a politika legalja, de politikustársai sem kímélték a független parlamenti képviselőt.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a közösségi hálón az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott, kellemetlennek tartja azt. „Nem látok semmilyen okot arra, miért kellene idegen embereknek a közszereplők gyerekeinek képét közzétenniük az oldalukon.

Én a tisztelet kultúráját próbálom és fogom továbbra is építeni Szlovákiában, és ebben a személyben nincs tisztelet” 

fűzte hozzá a kormányfő.

Miroslav Žiak (SaS) parlamenti képviselő szerint mindnyájunknak el kell ítélnünk az ilyen viselkedést, és nem lehet neki mediális teret adni, mert ez az egyetlen, amire törekszik. „Én magam is szórom a hamut a fejemre, mert nemrégiben abban a hiszemben, hogy mésem olyan rossz ember, meghívtam egy beszélgetésre, de a neonácik és a fasiszták nem változnak” – mondta.

Ettől is keményebben fogalmazott Juraj Šeliga, (Za ľudí) képviselő,

aki szerint a maffia is jobb Tarabánál, ugyanis „a maffiában élt az a szabály, hogy a gyerekeket és a családot nem bántjuk”. 

Mária Kolíková (Za spravodlivé Slovensko) igazságügyi miniszter szerint a politikusoknak példaképnek kellene lenniük az emberek számára, és nem bátoríthataniuk őket mások sértegetésére. Szerinte el kell az ilyet ítélni, mivel különösen az elnökhöz közel állók számára veszélyes. „Nem mindig csak a konkrét szavakról van szó, hanem arról is, hogy hol és hogyan hangzanak el.

Nyilvánvaló, hogy a képviselő nem pozitív kommunikációra törekedett, ellenkezőleg”

– mondta hozzáfűzve, a megjegyzések egy részéből egyértelmű, hogy azok elítélendők.

Grendel Gábor (OĽANO) képviselő szerint Taraba státuszánál még rosszabb az azt követő videója, amelyben úgy tesz, mintha jó értelemben jegyezte volna meg, hogy új topmodellje van Szlovákiának.

Képviselő úr, egy őszinte bocsánatkérés többet jelent, mint 300 magyarázkodás”

– fűzte hozzá Grendel.

Az ügyben megszólalt az érintett Emma Čaputová is.

Köszönöm mindenkinek a nekem tanúsított hatalmas támogatást. Bár ezt a nevetségessé tételt nekem szánták, megértem, hogy sokakat megbántott, mert nagyobb a hatása, és mindenkit érint, aki megtapasztalt már hasonló támadásokat és zaklatásokat az interneten. A támogatásuk sokat segített nekem. Mindenkinek továbbítom, aki tapasztalt hasonlót”

– tette közzé az államfő lánya a közösségi oldalán.

Az ügyben a jogász is állást foglalt, Ondrej Laciak, a pozsonyi Comenius Egyetem Jogi Karának büntetőjogi docense szerint nem történt bűncselekmény Taraba részéről. A büntetőtörvénykönyv szerint ugyanis ilyen esetben „bűncselekményt az követ el, aki elektronikus kommunikációs szolgáltatáson, számítógépes rendszeren vagy számítógépes hálózaton keresztül szándékosan rontja egy másik ember életminőségét. De ennek az eljárásnak hosszú távúnak kell lennie, azaz, ha az elkövető ilyen módon hosszú ideig megalázza, megfélemlíti vagy jogtalanul a nevében cselekszik, illetve más módon hosszú távon zaklatja az illetőt”.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.