lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2024. február 7., 15:56

Takáč szerint Szlovákiában 40%, Magyarországon 80% a hazai élelmiszer aránya az üzetláncokban

Szlovákiában 40%-os a hazai élelmiszer aránya az üzetláncok polcain, Magyarországon ez az arány 80%.

Richard Takáč
Fotó: TASR

Ezt Richard Takáč (Smer-SD) földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter közölte a keddi (február 6.), budapesti munkaútja után. Budapesten Nagy István agrárminiszterrel tárgyalt olyan témákról, mint a közvetlen támogatások kifizetése, a magas élelmiszerárak megoldása, az ukrán agrártermékek EU-ba történő behozatala és a vadászat. Erről Veronika Daničová, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (MPRV) szóvivője tájékoztatott.

Szlovákiában 40%-ban van jelen szlovákiai élelmiszer az üzletláncok polcain, Magyarországon ez a szám 75-80%. Van mit tennünk

– mondta Takáč.

A magyar agrárminiszter egyfelől az élelmiszerár-összehasonlító rendszerről tájékoztatott, amely a fogyasztók számára áttekintést nyújt a magyar és a külföldi eredetű élelmiszerek árairól, másfelől arról a reklámkampányról beszélt, amely a hazai élelmiszerek előnyeit hangsúlyozza.

Daničová elmondása szerint Szlovákia együttműködési lehetőséget lát a vadászat területén is.

A magyarországi körülmények között, a gyakorlatban kipróbált intézkedések jó inspirációt jelenthetnének egy új, vadászatról szóló törvény megalkotásához

– mondta Takáč.

A minisztérium szerint

a törvénytervezetnek mindenekelőtt a nagyvadak állományával kell foglalkoznia, és a vadak által a mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban okozott károk csökkentéséhez kell vezetnie, ami Magyarországon is problémát jelent.

A szóvivő szerint a kétoldalú találkozón a közös stratégiai érdekeik EU-s szintű érvényesítésének fontosságában is megegyeztek. Ezek közé tartozik az ukrán agrártermékek behozatala az EU-ba.

Daničová elmondása szerint a magyar miniszter arról is beszélt, mik Magyarország prioritásai azok után, hogy 2024. július 1-től átveszi az Európai Tanács soros elnökségét.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.