2023. május 17., 13:41

Szövetség helyett ellenségeskedés: Véglegesen(?) megromlott a viszony Heger és Matovič között

Szakításuk óta egyre éleződik a konfliktus a két korábbi kormányfő, Igor Matovič és Eduard Heger között. A Matovič árnyékából sikeresen kibújó, később új pártot alapító ex-miniszterelnök az utóbbi időben nem fél mind élesebb kritikákat megfogalmazni volt főnökével kapcsolatban.

heger matovic
Fotó: TASR/AP

Ahogy az várható volt, Matovič sem volt rest visszalőni. Előbb csak a Heger-féle új pártba, a Demokrati-ba távozó miniszterekre lőtt, majd később magára a "nagyvadra" is. Heger és csapata eleinte nem sokat foglalkozott a támadásokkal. Az első, őket 5% fölé mérő közvélemény-kutatások alapján azt gondolhatták, Matovič nélkül is simán jók a parlamenti bejutásra. 

Az utóbbi hetekben kiderült, nagyobb valószínűséggel találják magukat kívül a törvényhozáson, mintsem a küszöb felett, így kénytelenek voltak taktikát váltani.

 Márciusban Heger még azzal kommentálta a pártalapítást:

Megvan a magam elképzelése a politikáról. Tudom, ha ezt valóra akarom váltani, saját utamat kell járnom. A mozgalomnak (értsd: OĽaNO-nak) a legjobbakat kívánom!

Matovič hasonló hangnemben reagált:

Ha a férj hirtelen elhagyja a családot egy fiatalabbért, az megvisel, sokként hat, de túlteszi magát rajta. Szóval ezt meg kellett lépni. Azt gondolom, ez volt a helyes lépés, szorítunk Edo-nak!

A látszólagos béke nagyjából az első sajtótájékoztatókig tartott. Matovič eleinte nem lőtt Hegerre, csak néhány közvetett kritikát fogalmazott meg a vele együtt távozó politikusokkal szemben. A frissen megalakult párt sajtóosztálya még ekkor is azt közölte a médiával, 

tisztességes, nyugodt és szakmai alapú politizálást szeretnénk! Nem kommentáljuk Igor Matovič választási kampányát.

Miután biztossá vált, hogy bukik a Heger-kabinet, a távozó kormányfő ellentámadásba lendült. Arról beszélt, nem képes tovább a nyelvébe harapni, pusztán azért, hogy "megvédje" az uniós felújítási alap programjait. Mivel Hegerék kormánya elúszott a politika viharos tengerén, a Demokrati-nak már kevésbé kellett megfontoltan nyilatkoznia, felvették a Matovič által eléjük dobott kesztyűt.

Heger egyébként minden alkalmat megragad arra, hogy Matovičot és párttársait Sulíkékkal, sőt Ficóval mossa össze. Gyakran azt hangsúlyozza, a közös kormányzást sem tudja már elképzelni az OĽANO-val.

Matovič Heger váratlan(?) támadását azzal kommentálta, a pártban senki nem tudja, mi ütött a megbukott kormányfőbe. "Egyetlen dolgot róttam fel neki, azt, hogy megpróbálta elhallgattatni jelöltjét Samuel Vlčant, két hétig rejtegette a botrányt." - értetlenkedett Matovič.

A Markíza által megkérdezett politológus, Radoslav Štefančík szerint Hegerék előtt nem nagyon akad más lehetőség, mint konfrontálódni az elődpárttal. A Demokrati preferenciái csökkenőben vannak, miközben az OĽANO kezd magára találni. Ha az előbbi egyáltalán elméleti esélyét meg akarja őrizni a bejutásnak, muszáj karakteres üzenetek megfogalmazniuk.

A politikában nem lehet csak úgy odafordítani a másik orcádat 

- fogalmazott Štefančík, hozzátéve Hegeréknek a habozó választókat kell megcélozniuk, főleg azokat, akik még 2020-ban az OĽaNO-ra szavaztak, de az elmúlt években kiábrándultak a párt politikájából.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.