2022. május 31., 16:11

Szomorú statisztika: Óriásit ugrott az öngyilkosságok aránya Szlovákiában

Elkeserítő statisztikáról számolt be az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI). A 2021-es évben nagyon megugrott az öngyilkosságok száma Szlovákiában.

öngyilkosság
Fotó: unsplash.com

Tavaly 2020-hoz képest 59-cel több, összesen 548 öngyilkosságot regisztráltak a hatóságok. A sokéves statisztikákhoz hasonlóan jóval több férfi vetet véget önkezével életének, az összes öngyilkosság majdnem 80%-át, 449-et férfiak követték el. Mintegy harmaduk alkohol vagy kábítószer hatása alatt hozta meg ezt a visszavonhatatlan, szörnyű döntést. 

A legelterjedtebb öngyilkossági mód az akasztás volt, az áldozatok majdnem kétharmada így hunyt el, de sokan voltak azok is, akik a halálba ugrottak nagy magasságból.

Megyei bontásban legtöbben Besztercebánya megyében, Trencsénben, míg legkevesebben Nagyszombat megyében vetettek véget saját életüknek. Talán meglepő lehet, hogy korosztályokra vetítve férfiaknál a 60-69, míg nőknél a hetven évnél idősebbek választották a halál e módját.

Rendkívül aggasztó ugyanakkor, hogy megugrott a fiatalkorúak öngyilkosságainak száma. Tavaly tizenkilenc 15-19-es korosztályba tartozó fiatal követett el öngyilkosságot. 

Két 14 év alatti gyermek, egy fiú és egy lány is öngyilkos lett 2021-ben.

A sikertelen öngyilkosságok száma is nőtt, 660 öngyilkossági kísérlet történt 2021-ben, legtöbben gyógyszerrel, nyugtatóval vagy ereik felvágásával próbáltak meg véget vetni életüknek.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.