2021. december 3., 15:27

Szombaton döntenek arról, folytatódik-e a lockdown

Nem biztos, hogy a valamivel több mint 15 ezer új eset a járványhelyzet jelentős rosszabbodását jelenti. Miután kiderült, hogy ez a kiugróan magas esetszám a késve kiértékelt laboratóriumi vizsgálatokkal magyarázható, nem igazán tudni, mennyire súlyos a járványhelyzet az egyhetes lezárás után Szlovákiában, és az sem teljesen világos, eljutottunk-e már ennek a hullámnak a csúcsára.

Fotó: unsplash.com

Az viszont bizonyos, hogy a számok napról napra rosszabb eredményt mutatnak, és a heti adatok is a helyzet rosszabbodását tükrözik.  Az utolsó hét alatt összesen 61 515 megbetegedést regisztráltak, egy héttel azelőtt ez a szám 57 992 volt, ami jelentős romlást jelez. A mindenki számára kemény intézkedések a kórházi számokban még nem tükröződhettek, de az új pozitív esetek számának növekedésében már meg kellett volna mutatkozniuk.

A koalíciós SaS párt már előre jelezte, hogy nem támogatja tovább az országos lezárást mindenki számára, enyhébb szabályokat szeretne az oltottaknak.

Amikor legutoljára a lockdown-ról beszéltek – éppen azért, mert mindenki számára szólt – Veronika Remišová ellene szavazott.

Az adatkáoszra éppen akkor került sor, amikor a szakértőknek és az egészségügyi minisztériumnak újra kellene gondolniuk az országos lezárást. A lockdown bevezetésekor beharangozott 10 nap a helyzet felülvizsgálásra szombaton lejár, ezt követően hétfőn kellene, hogy összeüljön a koalíciós tanács, és megvitassa a szakértők javaslatait, majd a jövő szerdai kormányülésen jóváhagyjon valamit. Az új szabályoknak jövő csütörtöktől ugyanis életbe kellene lépniük.

És a számok azt mutatják, hogy a helyzet nem javul, a hétnapos pozitivitás majdnem 35 százalék, ami azt jelenti, hogy

az elmúlt hét nap alatt minimum minden harmadik tesztelt polgár lett pozitív.

Ez a magas pozitivitás messze meghaladja a második hullám csúcsát, mégpedig több mint hat százalékponttal. Ami a kórházban ápoltak számát jelenti, az elmúlt héten 6 százalékkal nőtt a számuk, a 3404 covidos kórházi ápolt 82 százaléka nincs beoltva, vagy csak egy oltást vett fel. Igaz, hogy a kórházban ápoltak száma az elmúlt egy hét alatt stagnált, de még mindig a humanitárius katasztrófa határain túl vagyunk, ami nemzetközi segítség szükségességét jelzi. A tárca szerint egyelőre még nem éltünk vele, nem szállítunk betegeket külföldre.

A koronavírusban elhunyt betegek számát tekintve jelenleg Szlovákia a hatodik legrosszabb a világon.

A hét elején még a nyolcadik volt. Az elhalálozás tekintetében jelenleg rosszabbul állunk, mint például Ukrajna. A legrosszabb a járványhelyzet jelenleg a Vágmentén és Délnyugat-Szlovákiában.

A turisztikai szervezetek a lockdown enyhítését követelik

A szigorú szabályok a mobilitás csökkenését eredményezték. Az egészségügyi tárca szerint a mobilitás a 2020 januári indexmobilitás szintje alá esett, és éppen a lockdown bevezetése óta eset vissza jelentősen. Öt regionális turisztikai szervezet képviselői arra szólították fel a kormányt, hogy haladéktalanul gondolja át a járások közti mozgás korlátozását.

Azt is követelik, hogy nyíljon lehetőség azoknak a központoknak a megnyitására, amelyek a természetben nyújtanak szolgáltatásokat, az összes megelőző intézkedés betartása mellett.

Szeretnék, ha ezt a követelésüket figyelembe vennék az országos lezárás meghosszabbításáról hozott döntésük során. Azt szeretnék továbbá, hogy változtassak meg a Covid-automatát úgy, hogy fekete fázisban is lehetővé váljon OP-rendszerben az szállás- és étteremlátogatás. Követeléseiket nyílt levél formájában juttatták el a kormánynak. Felhívták a figyelmet arra is,

ha ezeket az alapvető döntéseket nem hozzák meg a lokdown felülvizsgálatakor, „az előző időszak nem megfelelő támogatásával együtt az a hegyi üdülőhelyek és az teljes térdre kényszerített turizmus megkapja a végső kegyelemdöfést”.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.