2022. június 28., 11:22

Szlovákiát Zuzana Čaputová államfő képviseli a madridi NATO-csúcson

Zuzana Čaputová képviseli Szlovákiát a NATO-csúcson, az államfő kedden (június 28.) utazik Madridba – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Martin Strižinec, az államfő szóvivője.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR/AP

A csúcstalálkozó a tervek szerint csütörtökön (június 30.) ér véget.

Ez elmúlt időszak egyik legfontosabb csúcsértekezletéről van szó, melynek fő témája az lesz, hogy milyen hatással van Oroszország ukrajnai agressziója Európa és természetesen Szlovákia biztonságára

– jelentette ki Strižinec.

Hozzátette,

a tagállamok vezetői megvitatják, hogyan reagáljanak az új biztonságpolitikai helyzetre és téma lesz a NATO keleti szárnyának további erősítése.

A szóvivő hozzátette, emellett az Észak-atlanti Szövetség várhatóan elfogadja új, 10 évre szóló stratégiai tervét.

Mindezek a megbeszélések Szlovákia biztonságát is szolgálják

– fűzte hozzá.

A NATO csúcsértekezletébe online bekapcsolódik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, továbbá részt vesznek rajta a tagjelölt államok, Finnország, Svédország, Grúzia és Bosznia-Hercegovina.

Először lesznek jelen NATO-csúcson Ausztrália, Japán, Dél-Korea és Új-Zéland első számú vezetői

– sorolta Strižinec.

A NATO-csúcs kezdetének előestéjén Čaputová részt vesz a madridi Királyi palotában tartott ünnepi fogadáson és vacsorán, melyet VI. Fülöp spanyol király és Letícia királyné ad a vendégek tiszteletére.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.