2021. szeptember 7., 18:04
Frissítve: 12:04

Szlovákiában is lesz lehetőség a harmadik dózis beadására

A slavkovi hármak találkozója után tartott sajtótájékoztatón Eduard Heger kormányfő közölte, kidolgozás alatt vannak a harmadik számú vakcina igénylésének feltételei.

eduard heger
Fotó: TASR/AP

Szlovákia polgárainak is lehetősége lesz a koronavírus elleni vakcina harmadik dózisának a beadatására.

A részletekről Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter fog tájékoztatni a következő napokban.

Ezt Eduard Heger kormányfő jelentette ki az Andrej Babiš cseh kormányfővel és Sebastian Kurz osztrák kancellárral folytatott tárgyalás után a csehországi lednicei kastélyban.

Heger kijelentette, Szlovákia is ugyanazt az utat választja, mint Csehország és Ausztria. Ezek az országok lehetővé teszik a harmadik dózis beadását. „Az egészségügyi miniszter a következő napokban fog tájékoztatni az oltás pontos körülményeiről. Tehát igen, Szlovákia polgárai számára is elérhető lesz a harmadik adag” – erősítette meg a Kurzzal és Babišsal tartott közös sajtótájékoztatón. Kurz és Babiš egyetértett abban, hogy a harmadik dózis beadásának kérdésében nem szükséges megvárni az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalását, mivel megvannak a saját kutatásaik. A cseh kormányfő elmondta, hogy mindenki, aki beoltatta magát, nyolc hónappal az oltás után egy SMS-üzenetet kap, amely egy újabb adag beadására szólítja fel az érintetteket. „Ugyanannak a vakcinának kellene lennie” – tájékoztatott azt is hozzátéve, hogy az SMS-eket szeptember 10-től kezdik el küldözni.

Jön a harmadik, de sokaknak még egy sincs

Csehországgal összehasonlítva körülbelül 10 százalékkal kisebb a beoltottak aránya Szlovákiában - jelentette ki épp ma Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter Prágában, miután találkozott a cseh kollégájával, Adam Vojtěchhel. Lengvarský kiemelte azt az erőfeszítést, amelyet a beoltottak arányának a növeléséért tesznek Szlovákiában: lehetővé tették, hogy az általános orvosok is olthassanak, és hogy előzetes regisztráció nélkül, illetve a mobil oltócsoportoknál is lehessen oltást kapni. A szlovák és a cseh tárcavezető a Covid-19 elleni vakcina harmadik dózisának a beadásáról is beszélt. Lengvarský elmondta: Szlovákia ezt hamarosan lehetővé teszi a lakosság veszélyeztetett csoportja számára, az idősotthonokat is beleértve.

Hogy egy átlagos munkavállaló mikor kaphatja meg a harmadik adagot, egyelőre nem tudni.

Megosztás
Címkék