cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2020. március 11., 17:51

Szlovákia nyolc rendőrt küld a görög-török határra

Nyolc szlovákiai rendőr segíti a görög-török határ őrzését a kialakult migránshelyzet miatt. A határellenőrzést a Kastanies határátkelőhely területén hajtják végre. Tapasztalt és nyelveket ismerő rendőröket választottak ki, akiket tájékoztattak a helyzetről és a felelősségükről, és  a többi EU-tagállam görög és határőrizeti rendőrségével való együttműködéséről – erről tájékoztatott Denisa Bárdyová, a Rendőrség  Főkapitányságának szóvivőjét.

A csapatunknak elegendő mennyiségű védőfelszerelést biztosítunk a COVID-19 elleni védelemhez

 – mondta Bárdyová, kiemelve, hogy figyelmet szenteltek a rendőrök egészségének védelmére is. A rendőrök rohamkészültségi felszereléssel, sisakokkal és pajzsokkal vannak felszerelve.

Szlovákia kész arra, hogy szolidaritási támogatást nyújtson azoknak az országoknak, amelyek területén kezelhetetlen helyzet alakult ki. 2019-ben az ország 188 rendőrt küldött ki kétoldalú segítségnyújtás, illetve a Frontex operatív tevékenységeiben való részvétel révén. Ugyanilyen a számú rendőrt készen áll a kiküldeni 2020-ban is.

Amennyiben szükséges, ha a kritikus helyzet a görög-török határon hosszabb ideig fog fennállni, vagy ha hasonló kritikus helyzet fordul elő a schengeni határ más szakaszain, készek vagyunk növelni a kiküldött rendőrök számát

- mondta Bárdyová.

Görögország felkérte az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökségét, hogy a görög-török határon február és március fordulóján kialakult kritikus helyzete miatt, telepítsen egy gyorsreagálású határvédelmi csoportot.

Ennek célja, hogy elősegítse a régióban a helyzet megnyugvását, és megakadályozza az illegális migránsok belépését az EU-ba. Az Ügynökség igazgatója úgy döntött, hogy 100 rendőrt telepít az Evros régióba. Az egyes tagállamok számára meghatározott keretekkel összhangban, a Szlovák Köztársaság nyolc rendőr részvételével vesz részt a csapat kialakításában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.