2022. április 13., 18:14

Szlovákia lakosságának a fele nem ért egyet az EU ukrajnai konfliktusra adott válaszával

Minden második ember elégedetlen azzal, ahogy az Európai Unió eddig reagált az ukrajnai konfliktusra – derült ki abból a felmérésből, melyet az Európai Bizottság szlovákiai képviselete rendelt a Focus ügynökségtől. 

európai unió
Fotó: unsplash.com

A reprezentatív felmérés során 1007 személyt kérdeztek.

A lakosság 50 százaléka elégedetlen, 45 százaléka pedig elégedett a konfliktusra adott válasszal.

Michal Vašečka szociológus szerint

a felmérés mindenekelőtt az ország megosztottságára mutat rá, bár figyelembe kell venni, hogy az elégedetlenek táborába tartoznak azok is, akik még keményebb fellépést várnának el Oroszországgal szemben.

Ezzel együtt a felmérés eredménye a lakosság megosztottságát tükrözi. Az elégedetlenek java az ellenzéki táborba tartozik és azt hangoztatják, amit az ellenzéki pártelnököktől hallanak. Általánosságban ugyanez érvényes a kormánypártok szavazóira is

- mondta Vašečka.

A szociológus szerint

a társadalom már annyira megosztott, hogy szinte mindegy, milyen társadalmi-kulturális kérdés vetődik fel, fele-fele arányban oszlanak meg a vélemények.

Arra is rámutatott, hogy szinte lefedi egymást a korábbi oltásellenes tábor és az ukrajnai háborút megkérdőjelezők csoportja.

Vašečka beismerte, hogy

az orosz invázió megindítása után inkább azt feltételezték, hogy a kormánypártok támogatottsága fog emelkedni, de nem ez történt.

Másrészt ez az eredmény is illeszkedik abba a trendbe, hogy a pártok szavazótáboraira már alig vannak hatással a botrányok, a belpolitikai és külföldi események. A pártok támogatottságában ilyesmik miatt nem történnek jelentős változások, és legfeljebb a parlamenti választás előtti időszakban indul be nagyobb mozgás.

Martin Slosiarik, a Focus ügynökség elemzője szintén úgy véli, ebben a felmérésben is világosan elkülönül a kormánypárti és az ellenzéki szavazótábor. A háborúra adott uniós válaszokkal átlag feletti elégedettség tapasztalható a koalíciós oldalon, és átlag alatti az ellenzékin.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások