2019. december 12., 18:59

Szlovákia kész csatlakozni a karbonsemleges gazdaság projektjéhez

Szlovákia kész csatlakozni a karbonsemleges gazdaság projektjéhez. A kitűzött célt, vagyis a karbonsemlegességet 2050-ig kellene elérni. „Szlovákia csatlakozik az európai országok többségéhez, mivel személy szerint úgy vélem, hogy az Európai Uniónak vezető pozíciót kell elfoglalnia ezen a területen. Csakis így fogjuk tudni meggyőzni az olyan országokat, mint Kína és India” – fejtette ki Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő csütörtökön, az EU-csúcs előtt.

Természetesen van néhány feltételünk. Az egyik legfontosabb, hogy biztosítsák a technológiai semlegességet, ami azt jelenti, hogy minden ország szabadon dönthessen arról, milyen energiamixet, illetve milyen technológiát használ. Ne kényszerítsenek minket költséges beruházásokra a megújuló energiaforrások terén, mert ennek következtében extrém módon megnőnének az energiaköltségek”

– mutatott rá a miniszterelnök.

Pellegrini bírálta az EU többéves pénzügyi keretére tett javaslatot. A legfőbb kifogása, hogy a tervezet egyáltalán nem veszi figyelembe a Kohézió barátainak, vagyis a tagállamok több mint felének az álláspontját. A kormányfő úgy véli, hogy a legnehezebb viták a következő félévben, a horvát elnökség alatt várhatók.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.