2024. január 3., 16:24
Frissítve: jan. 3. 18:51

Szlovákia január 22-én feloldja a magyar határ ellenőrzését

Szlovákia nem hosszabbítja meg a határellenőrzéseket, csökkent az illegális migráció, jelenleg nyugodt a helyzet – jelentette ki a Markíza televíziónak Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter.

Šutaj Eštok
Fotó: TASR

„Már nem terjesztek elő újabb javaslatot az ellenőrzések meghosszabbítására” – szögezte le a miniszter, az intézkedéseket akkor vezetik be újra, ha információkat kapnak az illegális migráció élénküléséről.

A miniszter várakozásai szerint erre tavasszal kerülhet sor. „Ezt az időszakot arra használjuk fel, hogy megpihenjenek azok a rendőrök és a katonák is, akik szolgálatot teljesítettek a határon, és felkészülten várjuk, ha erősödne a nyomás” – tette hozzá a Markízának.

A magyar határ ellenőrzése január 22-ig van érvényben, a kormány erről legutóbb december elején határozott. Az intézkedést tavaly ősszel vezette be Szlovákia, miután Lengyelország, Csehország és Ausztria is ellenőrzéseket vezetett be a Szlovákiával közös határán.

Csehország február 2-ig meghosszabbította a szlovák határ ellenőrzését

Csehország február 2-ig meghosszabbította a szlovák határ szúrópróbaszerű ellenőrzését. Erről szerdai ülésén döntött a cseh kormány, jelentette be Vít Rakušan cseh belügyminiszter – tájékoztatott a TASR.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.