2021. november 16., 10:46

Szlovákia is az osztrák útra lép? Lehet, hogy nálunk is lockdown vár az oltatlanokra

Kedd délelőtt 10.00 órakor összeült a szlovák kormány, hogy fontos döntéseket hozzon a járvány terjedésének megfékezése érdekében. A szakmai konzílium lockdown bevezetését javasolta az oltatlanok számára. A mai kormányülésen vélhetően nemcsak erről, hanem a Covid-automata módosításáról és a karácsonyról is döntés születik.

koronavbírus maszk orvos
Fotó: unsplash.com

A kórházakban jelenleg már 2862 embert ápolnak, a kritikus határ a 3000. Ha figyelembe vesszük, hogy naponta tucatszám érkeznek új covidos betegek a kórházakba, akkor ezt a számot akár 1-2 nap leforgása alatt elérhetjük.

A 3000-res határ azt jelenti, ennyi kórházi beteg ápolására van beállítva az egészségügyünk. Ha ennél több lesz, felmerülhet a kérdés, ki fogja ellátni őket. A legnagyobb gond ugyanis a kórházi személyzettel van, főleg nővérből van hiány, magyarázta Henrieta Hudečková járványügyi szakértő.

Hogy a kórházban ápoltak száma ne szökjön az egekbe, annak egyik módja az, amit Ausztria vezetett be, vagyis, hogy az oltatlanok mozgásterét jelentősen leszűkítették, csak munkába, iskolába, élelmiszerüzletbe, patikába és drogériába mehetnek. Hudečková is hajlana erre a megoldásra, aki szintén a konzílium tagja. De hangsúlyozza, ez az ő személyes véleménye.

Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője megerősítette, hogy a lockodwn valóban „játékban van”. Ez az egyik változat, amivel a tárca dolgozik.

A konzílium már a karácsonyt is „oldja”. Hogy pontosan milyen intézkedéseket terveznek, arról is ma tárgyal a kormány.

Szigorúbb ellenőrzésekre lehet számítani az OTP-rendszerben, vagyis az oltottak, teszteltek és a Covidon átesettek rendszerében és arról is szó lesz, hogyan fogadhatnak oltott, illetve covidon átesett vendégeket a fekete járásokban működő éttermek és szállodák.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.